Над 5 часа „Борба с градушките“ е въздействала на облака, който се изсипа над Дулово

659 ракети са изстреляни в неделя за защита на областите Пловдив, Стара Загоха, Хасково и Сливен, съобщиха от агенцията

Самолетният способ, който започна да се използва от 5 август, е бил приложен в Североизточна България

ИА „Борба с градушките“ е обработвала облаците над община Дулово, което е намалило щетите от падналата градушка на 6-ти август. По данни на агенцията, противоградовата защита е започнала в 9:50 часа и е продължила до 15 часа, като са изстреляни 54 палки и 288 пиропатрона. Благодарение на дейностите на ИА „Борба с градушките“, значително е намален размерът на ледените зърна, а продължителността на валежа и щетите са ограничени. Поради навлизане на облака в подходите за излитане и кацане на летище Варна работата по обработване на облака е прекратена, което е довело до образуване на нов лед в него и градушка в отделни райони на община Дулово.   

Освен защитата със самолетен способ, в неделя са изстреляни и 659 противоградови ракети, от които най-голям брой са за защита на земеделските земи в областите Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково.

Активният сезон за противоградова защита със самолетен способ влезе в сила от 05 август и обхваща земеделски територии, с приблизителна площ от 30 млн. дка, в Северна централна и Североизточна България. За изпълнението на дейността се използват 3 самолета. Самолетите са оборудвани със система за запалване на палки, като максималният брой на палките е 72 на всеки самолет. Допълнително самолетите са оборудвани със система за изстрелване на  пиропатрони, чийто максимален брой е 192 за всеки самолет.

Leave a Comment