Учени потвърдиха: 6 юли 2023 г. е най-горещият ден в света, а юли най-горещият месец

И температурите в океана стигнаха връх

Няколко глобални климатични рекорда паднаха миналия месец, казаха учени от ЕС днес, потвърждавайки, че юли 2023 г. е най-горещият месец в света, откакто съществуват записи.

Службата за изменение на климата Коперник (C3S) на ЕС съобщи, че средната глобална температура през юли от 16,95 градуса по Целзий е доста над предишния рекорд от 16,63C, поставен през 2019 г. В същото време температурите на океана достигнаха нов връх.

Миналият месец видя и най-горещия ден в света: глобалните температури на 6 юли достигнаха 17,08C — и всеки ден между 3 юли и 31 юли счупиха предишния рекорд от 16,80C, поставен през август 2016 г. Констатациите потвърждават по-ранните оценки .

„Тези записи имат ужасни последици както за хората, така и за планетат“, каза Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S, цитирана от „Политико“.

Високата глобална температура се проявява в тежки горещи вълни в Северното полукълбо, от Съединените щати до Средиземноморието и Китай. 

В много части на Европа също са наблюдавани по-обилни от средните валежи, включително екстремни валежи и гигантска градушка , въпреки че в средиземноморския регион преобладават по-сухи условия. 

В южното полукълбо Латинска Америка преживява необичайна зимна гореща вълна, а морският лед на Антарктика достигна ново рекордно ниско ниво през юли с 15 процента под средното. 

Повишаването на температурите на морската повърхност, което започна през пролетта, достигна нов връх в края на юли, установиха учените от Коперник. На 31 юли глобалните средни температури на морската вода достигнаха 20,96C, почти надминавайки предишния рекорд от 2016 г. с разлика от 0,01C. 

Коперник изчислява, че юли вероятно е бил с 1,5C по-топъл от прединдустриалните времена. Въпреки че това все още не представлява нарушение на генералната цел на Парижкото споразумение, което се отнася до дългосрочното глобално затопляне. „То показва спешността от амбициозни усилия за намаляване на глобалните емисии на парникови газове, които са основният двигател зад тези рекорди“, каза Бърджис. 

Тъй като се очаква феноменът Ел Ниньо да влоши ефектите от предизвиканото от човека изменение на климата, учените казват, че е възможно повече рекорди да бъдат счупени през 2023 г. 

„Рекордът от юли едва ли ще остане изолиран тази година“, каза директорът на C3S Карло Буонтемпо. Прогнозите на агенцията, добави той, „показват, че над земните площи температурите вероятно ще бъдат доста над средните.“ 

Leave a Comment