Немски животновъди спечелиха правото да убиват с пушка животните си на пасището

Успех за двама животновъди в Германия! Съдът реши, че усмъртяването на животни на пасище с пушка се приравнява на убиването им в кланица. Собственикът на животното може сам да избере метода. 

Двама животновъди от Флахт в областта Рейн-Лан имат право да убият животните си на пасището с куршум, реши административният съд в Кобленц.

Съдът дава указания на областта да разреши т. нар. пасищно „клане“. Преди това властите забраниха на двамата фермери Нура Фолман и Джералд Клайндиенст да отстрелят животните, като се позоваха на указ от Министерството на околната среда на Райнланд-Пфалц. Именно този указ е задължавал животновъдите – собствениците на добитък, да затворят отглежданите на свобода говеда и след това да ги убият. Използването на пушка е разрешено само в изключителни случаи, твърди органът.

Административният съд пък не вижда законово основание това да бъде забранено. Съдиите решиха, че и двата метода са еквивалентни. Следователно животновъдите могат сами да решат кой от двата метода да използват за клане на своите животни.

Съдебното решение е успех за животновъдите. Преди това двамата фермери са отхвърлили споразумение и са настоявали за съдебно решение, за да имат правна сигурност за бъдещо клане. Сега те се надяват да могат да използват това решение като основа за обезщетение. Те също така искат да създадат прецедент за други животновъди със съдебна победа.

Leave a Comment