Неидентифицирано домашно прасе се оказа положително за АЧС

За полугодието на 2023 г. са установени повече заразени с болестта свине, отколкото през цялата 2022 г. На Балканите е особено драматично

Огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) е установено в землището на с. Карлуково, община Луковит, област Ловеч, съобщи БАБХ. Ветеринарните инспектори са установили изхвърлен труп на домашна свиня без идентификационна марка. Взети са проби за изследване, резултатът е бил положителен за АЧС.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Карлуково, общ. Луковит, обл. Ловеч.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Луковит, Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци и Дъбен от общ. Луковит, обл. Ловеч; селата Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега от общ. Ябланица, обл. Ловеч; както и селата Кунино и Стояновци от общ. Роман, обл. Враца.

В Европа вече има повече огнища на АЧС в популациите от свине през първата половина на 2023 г., отколкото през цялата миналата година. Особено на Балканите нещата остават драматични, съобщи Световната организация за здравеопазване на животните (WOAH).

22 държави съобщиха за огнища на африканска чума по свинете ( АЧС ) при домашни свине през първата половина на 2023 г. От началото на годината до 30 юни е имало 337 огнища, според Световната организация за здравеопазване на животните (WOAH). Засегнати са общо 606 005 домашни свине . При дивите свине 16 страни докладваха 3331 огнища на АЧС с общо 5292 случая за първата половина на годината. 

Сред балканските държави най-тежко е засегнат региона на Босна и Херцеговина, където повече от 15 000 прасета трябваше да бъдат унищожени. Според официалните доклади към 21 юли в цялата страна са потвърдени 248 огнища на АЧС. Според WOAH четири от тях са засегнали диви свине. Другите огнища, които пряко засегнаха почти 11 800 животни, засегнаха стадата в задните дворове и по този начин домашните свине.

Повече случаи имаше и в съседна Хърватия. Ветеринарните власти съобщиха на WOAH за още 135 огнища на АЧС при домашни свине през последните 10 дни. При последното огнище, потвърдено на 13 юли, са засегнати 3163 животни, всички в малки стада.

Leave a Comment