Робърт Де Ниро влиза днес в кожата на 80-годишен актьор

За да се потопи в ролите си, той се е научил да свири на саксофон, да се боксира, да говори с диалект, да отслабва и напълнява с по над 20 килограма

Един от най-добрите актьори на миналия и нашия век – Робърт Де Ниро, влезе днес, 17 август, в 80-те си години. Само преди четири месец той стана баща на малката Джия и е един от най-възрастните „млади“ татковци в света.

Роден в семейство, в което се преплитат ирланска и италианска кръв, смесени още с холандска, английска, френска и немска, Де Ниро е дете на улицата. На 16 години напуска гимназията, за да се занимава с актьорство.

По-късно той казва: „Когато бях на около 18, гледах телевизионно шоу и си казах, „Ако тези актьори си изкарват прехраната с това, а всъщност те не са толкова добри, защо аз да не мога, след като няма да съм по-лош от тях“.

Едва когато става 30-годишен той се докосва до славата. Във филма „Бий бавно барабана“ (1973 г.) в който играе главната роля на Брус Пиърсън, бейзболен играч от Висшата лига с болест на Ходжкин – Де Ниро доказва, че е един от най-добрите и симпатични млади актьори, пишат критиците.

През 1973 г. Де Ниро започва да си сътрудничи с Мартин Скорсезе, когато се появява в криминалния филм „Коварни улици“.

Криминалният епос на Франсис Форд Копола Кръстникът, част II (1974) му дава шанс да покаже, че може да бъде изключителен. Играейки младия Вито Корлеоне, Де Ниро говори на няколко сицилиански диалекта, които е усвоил, докато се е подготвял за ролята. За нея той получава първия си Оскар.

Амбициозен и уверен, актьорът отслабва 19 килограма, за да влезе в ролятата на главния изпълнителен директор в „Последният магнат“ , базиран на едноименния роман на Ф. Скот Фицджералд.

През 1977 г. той участва в музикалната драма на Скорсезе Ню Йорк, Ню Йорк с Лайза Минели и за целите на добрата игра той се научава да свири на саксофон.

Следващото сътрудничество между Де Ниро и Скорсезе е през 1980 г. с биографичната драма „ Разяреният бик“, за която Робърт Де Ниро печели втория си ОскарАдаптиран от мемоарите на Джейк ЛаМота Разяреният бик: Моята история , Де Ниро представя ЛаМота, италиано-американския боксьор в средна категория , чието агресивно поведение и нрав разрушават връзката му със съпругата и семейството му. Де Ниро по-късно каза, че това е една от най-трудните роли, за които да е подготвял, защото е трябвало да наддаде 27 кг и да се научи да се боксира. 

Многобройни са филмите с негово участие и там където той играе всъщност е знак за публиката, че филмът си струва да се види.

 През 2016 г. той получи президентския медал на свободата от президента Барак Обама. 

Спечелил много добро състояние с ролите си през годините, Робърт Де Ниро все ощепродължава да играе, което е ясен знак, че работата в киното му дава енергия и емоции.

Робърт Де Ниро има два брака и няколко продължителни връзки.

Той е дългогодишен жител на Ню Йорк и инвестира в квартал Трайбека в Манхатън от 1989 г. Има имоти в източната и западната част на Манхатън. Той също така има имение от 32 хектара в Гардинър , Ню Йорк, което му служи като основна резиденция.

През 1998 г. Де Ниро лобира в Конгреса на САЩ срещу импийчмънта на президента Бил Клинтън . 

През октомври 2003 г. Де Ниро е диагностициран с рак на простатата . Той претърпя операция в Memorial Sloan-Kettering Cancer Center през декември 2003 г. 

През 2006 г. Де Ниро получи италианско гражданство, въпреки съпротивата на Синовете на Италия , които смятат, че Де Ниро е навредил на обществения имидж на италианците, като изобразява престъпници.

Leave a Comment