Амбициите на ЕК за намаляване на пестицидите срещат задружен контраудар

Очакват се компромиси от страна на екипа на Урсула фон дер Лайен

Екологични учени и активисти се опасяват, че радикалният план на ЕС за намаляване на употребата на химически пестициди в селското стопанство може никога да не стане реалност.

„Законът ще бъде приет, няма съмнение в това, просто е твърде важен политически“, опонира пред „Политико“ дипломат от източна страна от ЕС, която е част от коалиция от държави, критични към проектозакона. 

Единственият въпрос е какво от оригиналната визия на Европейската комисия ще оцелее в последния акт – и дали това ще има някакви зъби.

Изпълнителната власт на ЕС разкри предложения закон, наречен SUR (Устойчиво използване на продукти за растителна защита) през юни 2022 г., заедно с неговия не по-малко поляризиращ братовчед, Закона за възстановяване на природата, припомня „Политико“.

Мярката ще принуди държавите от ЕС колективно да намалят наполовина употребата и риска от пестициди — които могат да бъдат токсични за човешкото здраве и околната среда — до 2030 г. и да насърчават по-устойчиви земеделски практики.

Законът ще забрани използването на пестициди в защитени природни резервати и в близост до водоеми,

детски площадки и други обществени места. 

Това също така ще изисква от фермерите да дадат приоритет на нехимичните методи за контрол на вредители и плевели, като използват конвенционалните пестициди само в краен случай.

Но проектът на ЕК се сблъска с яростна съпротива от страна на националните правителства и консервативните евродепутати на фона на опасенията, че прилагането му може да застраши както продоволствената сигурност, така и поминъка на фермерите.

Страните от Източния ЕС, включително Австрия, Унгария и Полша, водеха обвиненията в Съвета, докато евродепутатът Норберт Линс от дясноцентристката Европейска народна партия планира как парламентът може да спре преговорите.

Държавите-членки поискаха от ЕК миналия декември повече доказателства за въздействието на закона. 

Линс и неговата ЕНП осъдиха предложения закон като „просто неосъществим „.

За разлика от Закона за възстановяване на природата, където и Парламентът, и Съветът вече довършват текстовете, нито една от институциите не е постигнала значителен напредък по проекта на Закона за намаляване на пестицидите – с гласуване през юли в парламентарната комисия по земеделие, отложено за октомври.

Шансовете парламентът да приеме позицията си преди европейските избори догодина намаляват и съществува реален риск органът да не стигне до гласуване на закона в пленарна зала. Ако това се случи, следващият парламент може да реши да започне отначало или да изпрати предложението обратно на Комисията.

Въпреки това дипломатите от Съвета казват, че тактиката на забавяне е просто игра на власт, за да се покаже на Комисията кой е шефът.

За да прокара преговорите напред,

Комисията се поддаде на натиска на страните, след като отказваше да отстъпи в продължение на месеци.

Трима дипломати казаха, че изпълнителната власт на ЕС е изразила готовност да се откаже от някои цели стига условието за намаляване употребата на сетициди с 50% да остане, защото това е символ на Зелените амбиции на президента на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Комисията също така призна, че забраната в чувствителни зони рискува да стигне твърде далеч, обхващайки почти цялата територия на страни като Дания. Страните членки също така настояха правилата за приоритизиране на нехимическите алтернативи да станат доброволни.

Целта е да се стигне до точка, в която достатъчно държави ще приемат предложението под някаква форма, казаха дипломати.

Leave a Comment