Кооперирането бе главна тема на Консултативния съвет по месо и яйца

Няма спекула на пазара на свинско месо, бе категоричен аграрният министър Кирил Вътев

Смисълът на Консултативните съвети е участниците по продуктовата верига да поставят задачи на администрацият и да търсим решения на проблемите. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на Консултативния съвет по месото и яйцата, който се проведе в Министерството на земеделието и храните. Той подчерта, че никоя асоциация не съществува и не функционира сама за себе си. Всички сме в една агрохранителна верига, в случая по месото. Имат място и зърното, и фуражите, фермите, кланиците, преработвателите, селекцията и търговията. Това е пътят на месото до трапезата. Много ни е важно в консултативните съвети да участват освен изпълнителни директори на асоциации, и производителите – хората, които реално са в тази верига и всички да опознаем взаимоотношенията от полето до масата.

Да търсим синергия и начини за коопериране, за да станем по-успешни на пазара.

Важно е да търсим и работещи модели, от чужбина, които са приложими у нас, за да бъдем по-ефективни, посочи още министър Вътев.

В заседанието участва и ресорният заместник-министър на земеделието и храните доц.  Деян Стратев.

Земеделският министър Кирил Вътев прогнозира, че цената на свинското месо ще падне през есента. Той отхвърли предположенията за спекула, като посочи, че почти всяка година през лятото цените на свинското се увеличават. Има достатъчно обективни фактори за това – поскъпване на електроенергия, на горива, на заплати“, коментира министър Вътев след края на днешния Консултативен съвет по месото. 

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България напомни, че миналата година заради войната, която Русия води срещу Украйна, е имало „рекордно високи цени на зърната и респективно на фуражните компоненти“. Това е причината, заради която не само в България, но и в цяла Европа, бяха ликвидирали много животни. Оттам се е стигнало до недостиг на пазара и покачване на цените. „Около година по-късно до голяма степен консумираме този ефект на махалото“, каза Илиев.

Вече се забелязва стопаните да залагат повече животни.

Петко Петков, който е член на Асоциацията на месопреработвателите, посочи, че няма голяма разлика в цената на свинското месо в България спрямо други държави от ЕС. По думите на Петков в момента цената на свинското без ДДС е такава, каквато е в другите държави от ЕС, като отбеляза, че в редица държави от общността ставката на ДДС варира от три до пет на сто, а има и страни, където тя е нулева.

По данни на Министерството на земеделието и храните

вносното свинско месо е около 60% от пазара.

Председателят на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България д-р Егения Ачкаканова поздрави ръководството на МЗХ за инициативата за създаването на консултативни съвети. Тя заяви, че диалогът, който ще се осъществи на тези съвети, ще доведе до положителен резултат. Така ще има възможност да се обърнем към добрите практики на европейските държави, да взаимодействаме и да помогнем на нашите животновъди и производители. За да имаме резултат, трябва да увеличим  поголовието на всички видове и породи в България, за да имаме суровина, от която да произвеждаме и да предлагаме на българския пазар и да достигнем поне частично нивата преди години, когато изнасяхме както живи животни така и преработена продукция, каза още д-р Ачкаканова.

Председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков също приветства идеята на министър Вътев за сформирането на консултативните съвети и посоката за обединяване на цялата хранителна верига. Идеологията е да се стигне от фермата до крайния потребител. Приветстваме и идеята за кооперирането.

Бъдещето на българския фермер е в кооперирането

и предоставянето на по-качествена продукция на българския потребител, каза още той.

В срещата бяха направени връзки по цялата верига, каквато е и мисията на тези съвети така след една година може да имаме резултати на пазарни нива, удовлетвореност и качествени показатели, които и да подобри здравословното състояние на хората, коментира председателят на Борда по говеждо и агнешко месо Стефка Боева.

Leave a Comment