Животновъди в Полша страдат от продължителен спад на цените на свинското месо

В България цените на свинското месо при търговците може да е поскъпнало със 7,5% от март до август, но в Полша не е така. Животновъдите страдат от поредица от намаление на готовия продукт.

Спадът на цените на прасетата на вътрешния пазар в Полша, който започна от началото на юли, продължава. Изминалите седем дни донесоха още една – и то не малка корекция в ценовите листи. В сравнение с предишната котировка ставките, предлагани на животновъдите, паднаха с 0,25-35 PLN (0,11-0,15 лв./кг).

Към днешна дата живите прасета се оценяват средно на 8,23 PLN нето/кг (3,62 лв./кг). Спрямо миналата седмица цените са се свили с 8 стотинки. Цените, предлагани на животновъдите, варират от 1,40 PLN до 9,00 PLN нето/кг.

За прасета от клас E животновъдите могат да получат от 9,70 PLN (4,26 лв.) до 10,50 PLN (4,61 лв.) нето на килограм, като средната цена е 10,34 PLN (4,54 лв.) нето на килограм. Това е с 25 цента по-малко от преди седмица. 

За първи път от средата на април средната цена на прасе от клас Е падна под предлаганата цена на „голямата борса“. Преобразувана в злоти, германската цена миналата седмица беше 10,70 PLN нето за килограм. Ще продължи ли да се увеличава разликата между двата пазара, пита полското издание farmer.pl.

Leave a Comment