Земеделец от Цалапица инвестира в цех за преработка на собствено производство домати

„Вивагро“ произвежда житни, слънчоглед и домати

Вивагро„ЕООД планира да инвестира в изграждане на цех за преработка на домати и склад за селскостопанска техника. Сградите ще са разположени в землището на с. Цалапица, община „Родопи“.

Снимка от сайта на „Вивагро“ – доматокомбайн

Фирмата е собственост на Илия Гънгов и е създадена през 2010 г. В сайта на „Вивагро“ четем, че земеделецът е стартирал с производство на пшеница, ечемик и слънчоглед върху наета земя на с. Строево. Само за четири години той увеличава 10 пъти площта, която обработва, като в същото време модернизира техниката в стопанството си. През 2018 г. Илия Гънгов е започнал да произвежда домати за консервиране.

Намерението на инвеститора е да изгради предприятие, в което да преработва собствената си продукция – около 6 хиляди тона домати годишно. „Вивагро“ ще прави консерви с белени домати и с нарязани парчета домати със сос. Мощностите на цеха ще са достатъчни за годишно производство на над 7,3 милиона буркани.

Към производственото предприятие ще се построи и склад за съхранение на продукцията, е записано в инвестиционните намерения, публикувани на сайта на РИОСВ-Пловдив.

Енергията, която предприятието ще използва е от дървесни пелети, които ще захранват парова централа с паропроизводство. Освен това е предвидено изграждане на мрежова фотоволтаична система за собствени нужди с мощност 105,6 киловата.

Ще има разделно събиране на битовите и производствените отпадъчни води.

Leave a Comment