Васил Симов: За производителите на пшеница ще е ужасно, ако няма износ

За производителите на пшеница ще е ужасно, ако няма износ на зърното, защото цената ще падне още. Това заяви пред БНР председателят на Софийска стокова борса и главен изпълнителен директор Васил Симов.

Той каза, че тазгодишната реколта от пшеница ще надхвърли 6 милиона тона. Все още няма окончателни данни на Министерството на земеделието за производството, но се очаква скоро да бъде обявен резултатът.

„Добивът на пшеница тази година ще бъде предостатъчен за изхранване на българина, като може би 2/3 ще има за износ“. 

Васил Симов каза още, че войната в Украйна е променила традициите зърнопроизводителите да складират продукция в изчакване на по-добра цена. През пролетта и лятото миналата година зърнените цени са постигнали много високи стойности от страх, че светът няма да може да се изхрани заради спиране на украинския износ. Тези, които са продали до септември 2022 г. продукцията си, са спечелили добри пари. А тези, които са задържали стоката са загубили заради продължителния и продължаващ спад на цените.

В момента цената за тон е около 270 долара, докато миналата година бе над 340 долара, но има по-високи разходи за електроенергия, транспортни разходи, каза Симов. Председателят подчерта голямата конкуренция на производителите в Черноморския басейн. 

„Нашите възможности за износ на пшеница са традиционни – държавите от Северна Африка, Близкия изток, където транспортните разходи са ниски. Когато се провеждат търговете, на тях се явяват и руски, и румънски, и украински компании, които изнасят, но ние не успяваме да се класираме с добри оферти“. 

Той подчерта, че цената на слънчогледа се задържа, реколтата ще бъде като миналогодишната и няма основание за очакване на повишаване на цената на олиото. Цената на захарта ще остане непроменена. 

Leave a Comment