Васил Симов: Борсовите цени на зърното се върнаха на предвоенно равнище

Пазарите, които сме имали преди войната, не са загубени, защото нашите зърнотърговци са запазили контактите си

Цените на зърното имаха своя пик от пролетта до лятото на 2022 г. заради избухването на войната в Украйна и страховете на пазарите. Но от август миналата година до този август сме свидетели на драстичен спад, на който борсите не са свикнали. Това каза тази сутрин пред БНТ Васил Симов, председател на Съвета на директорите и Главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса (ССБ).

Той посочи, че

за година пшеницата е поевтиняла с 25-30%,

въпреки че в последния месец се забелязва покачване на цените. Но трайната тенденция сочи надолу.

Пазарът е под стрес заради резките движения. Нормално е за година да има изменение от 5-6% нагоре или надолу, дори 10% са приемливи. Но ценови промени в рамките на 30 на сто са прекалено големи, коментира председателят на борсата.

Васил Симов допълни, че преглед на борсовите данни отпреди войната е показал, че пазарът е върнал зърнените цени на равнища, съпоставими с тези на предвоенните 2020-та и 2021 година.

Подобна е ситуацията и при царевицата

– най-отглежданата в света култура с годишно производство около 1,2 милиарда тона. На годишна база борсовият спад при тази култура е 27% в САЩ и 23% във Франция. През август 2022 г. царевицата се е продавала за 280-300 долара за тон, сега е 230 долара.

Като основен фураж царевицата оказва влияние и върху себестойността на месото и млякото, а оттам и върху готовите хранителни продукти.

Коментарът на главния изпълнителен директор на ССБ за петрола

бе, че от края на месец май т.г. досега той е нагоре с 15-20% и този ръст се наблюдава и при бензиностанциите. Според Симов увеличението е типично за летните месеци. Петролът е струвал в началото на лятото 75 долара за барел, сега е достигнал 84 долара.

Стойността на долара – друг фактор, който влияе на цените, е стабилна в последната година, каза още председателят.

Той посочи като положителен пример на

административна намеса отклоняване на украинския зърнен поток

от българския пазар. България изнася повече от две трети от пшеницата и царевицата и затова затварянето на границата за пратки от Украйна е добро решение.

Пазарите, които България е имала отпреди войната не са загубени, защото контактите, които нашите зърнотърговци са създали, са запазени, каза още Васил Симов. Но пазарната игра е изцяло зависима от ценовите предложения. На последния търг, организиран от Египет, Русия е спечелила възможността да изнесе зърно, защото е направила най-приемливата за Египет оферта.

Радващо е, че цените на слънчогледа и олиото трайно вървят надолу, каза още председателят. Бутилка олио е вече е два пъти по-евтина спрямо година по-рано.

Leave a Comment