Тойота показа, че може да е №1 и в оранжерийното производство на домати и ягоди

Автомобилната компания използва отпадъчната от производството енергия и въглероден диоксид, за да създава храни, които подарява на служителите си. В експерименталната оранжерия с ягоди добивите са 1,5 пъти по-високи от обичайните

Снимките са на Тойота

Тази снимка идва не от ферма, а от един от производствените заводи на Тойота, където се отглеждат чери домати. В друг завод беритбата на ягоди е в разгара си.

Защо производител на автомобили като Тойота се ангажира с подобни проекти? 

Въпреки че може да е трудно за вярване, ние сме в завода Kamigo на Toyota, който произвежда двигатели за моделите Crown и Lexus, наред с други, пише в репортаж, публикуван на страницата на автомобилния гигант.

Четири сорта ягоди се отглеждат в завода Kamigo, докато заводът Myochi отглежда чери домати. Целта е да се допринесе за въглеродна неутралност.

Отпадъчната топлина и CO2 обикновено имат отрицателно въздействие върху околната среда и идеята е била да се намери продуктивно използване. Този подход носи и икономически ползи, включително по-ниски разходи за гориво.

С помощта на фермери, през април 2022 г. Тойота създаде експериментална оранжерия в завода.

Специална система позволява на тази оранжерия да произвежда около 1,5 пъти повече добив от поле с подобен размер. 

Типичното поле има правоъгълни парцели за култивиране и са необходими пътеки между всички тях.

Но както показва снимката по-горе, позволяването на тези редове да се плъзгат настрани значително намалява необходимия брой пътеки, оставяйки повече място за отглеждане на ягоди.

При тази подредба пътеката се създава само когато и където е необходима, като помага за увеличаване на приходите чрез увеличаване на добива за дадена площ.

Продукцията – за служителите

Ягодите и доматите, отглеждани тук, не са предназначени за пазара, а по-скоро се предлагат безплатно в кафетериите на персонала на Тойота. Както Хироши Окаджима, генерален мениджър на проекта, отдел за управление на научноизследователска и развойна дейност и инженеринг, обяснява: „Ние не сме тук, за да отнемаме работните места на фермерите – ние искаме да им помогнем чрез изграждане на ефективни земеделски системи и предоставяне на други форми на техническа поддръжка.“

Тези усилия бяха водени от философията да работим за някой друг, освен за себе си, отбелязват от Тойота.

Въпреки че в началото мнозина не разбираха защо Тойота се занимава със земеделие, Toyota City и JA Aichi Toyota сега си сътрудничат в изпитанията.

В момента Toyota City работи за намаляване на емисиите на CO2 със системата за сертифициране на Green Power.

Тази система удостоверява използването на зелена енергия с възобновяема енергия, произведена в съоръжения като инсталации за изгаряне на отпадъци и консумирана от местни компании.

Това обаче само по себе си няма да елиминира напълно въглеродните емисии, което прави усилията на Тойота да използва CO2 като ресурс – както в оранжериите – още по-важни.

Говорейки за оранжерии, един интересен аспект е тяхното розово осветление, което крие факт, малко известен извън фермерските среди…

Според мениджъра на групата Даичи Шинкай, чиято работа включва отглеждане на ягоди заедно с изграждането на двигатели, парниковото осветление е един от ключовете за производството на сладки, вкусни плодове.

Ягодите не се справят добре, ако светлината е твърде силна или твърде слаба, затова тя се регулира със светодиоди в дъждовни или облачни дни.

Светодиодите изглеждат розови, защото са премахнати зелените тонове. Зелената светлина не е необходима за фотосинтезата, която е от решаващо значение за растежа на растенията. От Тойота също така използват ултравиолетова светлина, за да убиват бактерии, така че да сведат до минимум нуждата от пестициди.

Кацуичи Минами, който ръководи подобренията в производството на цилиндрови глави като част от отдела за отливане на двигатели, сподели своите съвети за отглеждане на ягоди с високо съдържание на захар.

Ключът към увеличаване на съдържанието на захар е точното измерване на температурните разлики между нощта и деня, така че хранителните вещества да могат да се доставят в идеалното време. Не можете да поливате или наторявате твърде много или твърде малко – давайте само точното количество в точното време. Пръскането с мъгла помага да се контролира температурата чрез изпаряване.

След това екипът на Toyota Times се насочи към завода Myochi, който произвежда части, свързани със задвижването, и отлети компоненти. Междувременно топлината, произведена от съоръжението, се използва за отглеждане на чери домати.

Влизайки в оранжерията, се натъкнахме на потресаваща гледка: безкрайни лози, пълни с чери домати, окъпани в гореща розова светлина. Необичайното пространство се усеща като модерна арт инсталация.

Всичко тук – от температура и влажност до светлина и нива на CO2 – се управлява електронно. Знанието се споделя, така че всеки да може лесно да изпълнява задачите, включително цветни мостри за идентифициране на зрелостта на доматите. 

Ръководителят на проекта Окаджима е решен да укрепи японското земеделие. Може би блестящите оранжерии на Тойота ще послужат като нов фар за селското стопанство.

Leave a Comment