Кирил Вътев ще помирява производители и преработватели на слънчоглед

Утре, 24.08.2023 г., министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще проведе среща с производители и преработватели на слънчоглед в Министерство на земеделието и храните.

Тази седмица преработвателите на слънчоглед се обърнаха към министър-председателя акад. Николай Денков с предложение да не бъде удължаван срокът на забраната за внос от Украйна. Този срок изтича на 15 септември, но българското земеделско министерство заедно с министерствата на Полша, Румъния, Унгария и Словакия искат ветото да бъде удължено.

От Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти заявяват, че преработвателите на слънчоглед са увеличили мощностите си и вече са в състояние да поемат годишно над 3,5 млн. тона от маслодайното семе. В същото време те могат да разчитат годишно на около 2 милиона тона български слънчоглед, каквото е обичайното производство.

Затова сдружението настоява да не бъде удължавана забраната за украински внос след 15 септември.

Производителите на слънчоглед не са съгласни украинската продукция отново да наводнява родния пазар. В интервю за „Агри“ председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов казва (преразказано от нас), че плачът на преработвателите за повече слънчоглед е фалшив, тъй като все още има непродадена миналогодишна реколта от порядъка на над 600 хил. тона в складовете на фермерите.

Председателят посочва още, че цената на тон продукция е около 750 лева за тон и тя е под себестойността на производството.

Как този спор ще бъде разрешен в присъствието на министър Вътев ще разберем утре.

Leave a Comment