Разликата между качествена и фуражна пшеница в Югозападна Германия достигна 45 евро/тон

У нас разликата е 10 евро според последния оперативен анализ на МЗХ

Купувачите плащат по-високи премии за качествено зърно, отколкото в нормалните години, съобщава немското издание agrarheute.com. Цените вече показват очакваната липса на качествено зърно. Фуражната пшеница е изобилна, а качественото зърно в Германия е оскъдно.

„Тазгодишната реколта не е въпрос на количество, а на качество“, каза Мартин Курбие, управляващ директор на German Agricultural Trade (DAH). Виждаме силно разделение изток-запад – западът трябваше да се бори повече с последствията от дъжда , както и Северна Германия. На изток реколтата може да бъде прибрана по-рано“, обобщава Курбие. 

Метеорологичните условия също се отразяват отрицателно върху нивата на протеини, броя на случаите и покълването. Перспективата за прибиране на сухо, годно за съхранение зърно намалява от дъжд до дъжд. С всеки допълнителен ден забавяне на жътвата качеството на зърното се влошава, а загубите на добив нарастват.

В момента около 244 евро за тон се предлагат за хлебната пшеница на пазара на едро и експортното пристанище в Хамбург. Цената на А-пшеницата е 253 евро, което е с 9 евро по-висока от тази на хлебната пшеница, а за Е-пшеницата (елитна) доставчиците в момента получават 259 евро за тон. 

В южната част на Германия текущата ценова надбавка за качествена пшеница е дори по-висока, отколкото на север. На пазара на едро в Манхайм (Югозападна Германия) тази седмица A-пшеницата (13% протеин) се предлагаше с 15 евро повече от хлебната пшеница (11,5% EW), а надбавката за E-пшеница (14% EW) в сравнение с хлебната пшеница беше дори 35 евро евро! 

В същото време разликата в цените между хлебната пшеница и изобилно предлаганата фуражна пшеница (205 евро, макс. 10% покълване) в Манхайм в момента е около 30 евро, а пшеницата А е дори с 45 евро по-скъпа от фуражната.

Според последния публикуван бюлетин на българското Министерство на земеделието и храните ценовата разлика между хлебната и фуражната пшеница е около 10 евро или 19 лева. Качественото зърно се е продавало към 9 август за 395 лв./тон, а фуражното за 376 лева.

Leave a Comment