Вредни ли са мравките за растенията?

Когато поисках да извадя от почвата изсъхнали цветя, армия мравки веднага покри ръцете ми.

Това не беше първият път, когато безпокоях гнездо на мравки в градината си. Миналата година те бяха при картофите. Преди това – в друга част на градина. 

Най-малкото не е приятно да се натъкнете на колония от мравки, но вредни ли са наистина малките насекоми за нашите растения?

Някои хора съобщават, че са забелязали листата на растението да почерняват и при проверка откриват армия от мравки по стъблата и листата. 

Не мравките обаче увреждат растението. Те са невинни минувачи, чието присъствие просто показва, че растението е заразено с листни въшки. Именно въшките са истинската заплаха в този сценарий.

След като изсмучат сок от растението, листните въшки отделят сладко, лепкаво вещество, наречено медена роса, върху което има тенденция да расте черна като сажди плесен. Мравките са привлечени от медената роса и я изяждат, без да навредят на растението.

Обикновените жълти мравки, които знаят какво е добро, всъщност „заграждат“ листните въшки в кореновата зона на растението, когато ги видят, за да предпазят листните въшки от естествените им хищници като калинките, обясняват ентомолозите. Това гарантира на мравките, че снабдяването им с храна ще бъде гарантирано, но пък при такова „отглеждане“ на въшки, са застрашени корените на растенията.

Leave a Comment