Поетапно „Лукойл Нефтохим“ ще премине към преработка на неруски петрол

Експертна работна група към правителството ще координира всички необходими дейности от страна на държавата за осигуряване на поетапен преход на рафинерията в Бургас към преработката на неруски петрол. За целта ще се подготви конкретен времеви график, съобщиха от Министерския съвет.

Днес Съветът по сигурността към правителството обсъди потенциалните рискове при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“. Срокът на ползване на руския петрол е до края на 2024 г.

Рисковете са отразени в анализи и доклади на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“. Членовете на Съвета формулираха конкретни мерки за намаляване на рисковете, които ще бъдат предложени за обсъждане на Министерския съвет. Правителството ще ги разгледа на закрито заседание.

Предложението за предсрочно прекратяване на дерогацията бе внесено в парламента преди лятната ваканция на депутатите от народни представители от „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и Движението за права и свободи.

Leave a Comment