Производителите и преработвателите на слънчоглед са задръстени с готова стока

Българският слънчоглед и олиото зависят от решението на ЕС за режима на внос от Украйна след 15 септември

Прекалено много слънчоглед и прекалено много олио има в складовете на българските производители и преработватели, стана ясно на срещата на двата бранша вчера в сградата на аграрното министерство. Министър Кирил Вътев събра Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти, за да се анализира пазарната ситуация.

След срещата бе съобщено, че трябва да се види какво ще реши Европейският съюз относно забраната за внос на украинско зърно и слънчоглед, в това число и олио, след 15 септември в пет държави, сред които и България.

Желанието на преработвателите е забраната да отпадне, тъй като няма ефект от прилагането ѝ. Производителите обаче смятат, че ограничителният режим трябва да бъде удължен.

Тази сутрин пред БНТ председателят на сдружението на преработвателите Яни Янев каза, че Украйна предпочита да преработи слънчогледа в олио и да изнесе готов продукт. Той обясни, че украинските земеделци успяват да произведат предостатъчно слънчоглед, част от който изнасят на непазарно ниска цена. Именно защото е евтин, украинският слънчоглед е необходим на родните преработватели, за да са конкурентни на международните пазари. Сдружението на преработвателите е „за“ субсидирането на производителите на маслодайните семки, за да бъдат компенсирани за ниските изкупни цени.

От своя страна Илия Проданов, председател на НАЗ, заяви, че забраната за внос на украински слънчоглед е помогнала цената на маслодайното семе да се увеличи с около 100 лева за тон. Настоящата цена от около 750 лева/тон е под себестойността на производството, а цената от новата реколта тепърва ще се види. В складовете има залежали около 600 хил. тона миналогодишна реколта.

Илия Проданов посочи още, че през годините българският слънчоглед почти не се е изнасял, преработва се от българските предприятия, благодарение на което те са не само финансово стабилни, но са разширили дейността си.

Украинският слънчоглед е с добро качество и пристига отлично заготвен от производителите във военната зона, заяви Яни Янев. Качеството е било доказано по време на множеството проверки, извършени тази пролет. За родния слънчоглед Янев уточни, че само някои производителите заготвят добре стоката.

Leave a Comment