И село Маноле ще има празник на лютеницата

Празник на лютеницата“ ще се проведе на 9 септември от 11 часа в Културно Информационен център „Малтепе“ – с. Маноле, съобщиха от община „Марица“.

Подобен празник – „Куртово Конаре фест“ се провежда от години в село Куртово конаре, община Стамболийски. Тази година фестивалът ще започне на 8 септември, петък, и ще продължи до неделя, включително.

Събитието в село Маноле се организира за първи път и обещава да се превърне в традиция за жителите на общината.

В рамките на празника ще се проведе изложение на местни домашно приготвени продукти.

Ще се проведе конкурс за най-вкусна домашна лютеница от селата на община „Марица“, за да се измерят вкусовете на любимите бабини лютеници.

Почитателите на истинските вкусове, жителите и гостите на Община „Марица“ ще могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и местни гозби.

Събитието се провежда в изпълнение на Проект „Празник на лютеницата“ , финансиран по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие“.

В Празника на лютеницата ще участват различни поколения, което ще позволи и пряко предаване на традиционните знания и умения на младите хора от общината и гостите на събитието. Книгата с рецепти ще запечата най-добрите образци на храната като културно наследство. Това ще позволи приобщаването на повече хора към културните традиции на населението на Община „Марица“, каза кметът на общината Димитър Иванов.

Leave a Comment