Китайска провинция загуби 40% от оризовата реколта заради наводнения

За 12 години броят на наводненията в страната се е увеличил 10 до 20 пъти

Лятото в Китай тази година докара екстремни горещини и опустошителни наводнения.

Наводненията са унищожили и площи с царевица

И този път проливните дъждове удариха райони, където не познават подобни бедствия, като учените предупреждават, че най-лошото тепърва предстои, съобщава Би Би Си.

Опустошенията в североизточната китайска провинция Хейлундзян оказаха голямо въздействие върху хранителните доставки за цялата страна.

Този месец 40% от прочутата оризова реколта Учанг в района беше унищожена. Полета, които трябва да изглеждат зелени, днес са мъртви.

„Всички полета, на които засяхме реколтата си, бяха потопени. Не можем да сеем отново тази година“, казва един от потърпевшите фермери.

Местните живеят под страх, че тайфуните ще се завърнат.

Най-малко 81 души бяха убити при последните наводнения, включително някои, опитващи се да спасят други.

Но икономическата болка е много по-широка в страна, която вече се бори да се възстанови след три години на строги мерки за контрол на коронавируса.

И ако правителството иска да измери непосредствената цена от това да не се справя спешно с изменението на климата, трябва само да погледне собствената си статистика.

За малко повече от десетилетие броят на регистрираните наводнения в Китай се е увеличил десетократно.

През лятото на 2011 г. в страната имаше шест до осем месечни наводнения. Миналата година повече от 130 са регистрирани през юли и 82 през август.

Според д-р Джао Ли от Грийнпийс за Източна Азия, увеличаването на броя на наводненията може да се обясни частично с това, че Китай разработва по-добри системи за наблюдение и запис на данни за наводненията.

Но тя казва, че глобалното затопляне все още е основен допринасящ фактор.

„По-високите температури могат да увеличат скоростта на изпарение, което води до повече влага в атмосферата“, казва тя през Би Би Си. „Това повишено съдържание на влага може да доведе до по-интензивни валежи и по-чести и тежки бури, включително урагани и циклони.“

Проучване на Грийнпийс отпреди две години, използващо картографиране на климатичните панели на ООН, установи, че повече горещи вълни и екстремни валежи ефективно ще удължат лятото с един месец през този век в провинциите около Пекин и Шанхай. В делтата на Перлената река това би било с повече от 40 дни.

Служители на метеорологичната администрация на китайското правителство съобщиха, че екстремно високите температури и екстремните валежи определено са се увеличили от средата на 90-те години на миналия век.

Въпреки това, пред лицето на потенциални катастрофи, д-р Джао Ли от Грийнпийс предупреждава, че хората не са готови за това, което е точно зад ъгъла.

„Не сме подготвени за екстремни метеорологични явления. Скорошните преживявания от наводненията подчертават това“, казва д-р Джао.

„Това е огромна и може би нереалистична задача да се обнови цялата инфраструктура, за да можем да се изправим срещу наводнение, което е най-лошото от стотици години. Въпреки това, изменението на климата води до ротация на тези събития веднъж на век с честота, която показва, че скоро ще трябва отново да се опитаме да контролираме бедствие.“

Leave a Comment