Украйна няма да намали площите с пшеница за реколта 2024 г. въпреки проблемите с износа

Близо 22 млн. тона е тазгодишното производство на хлебно зърно

Ако Украйна намали площите със зимна пшеница реколта 2024 г., то това ще е само с 0,1%, заяви Тарас Висоцки, заместник-министър на земеделието на воюващата държава пред Ройтерс. По-високите логистични разходи поради кризата с износа няма да повлияят на решенията на фермерите.,

Отпадането на черноморския коридор, използван за безопасен износ на зърно по време на войната, предизвика спекулации, че фермерите могат да сеят по-малко пшеница поради свиването на маржовете на печалба заради по-скъпите маршрути за износ.

В понеделник министерството на земеделието цитира данни от проучване, които показват, че фермерите наистина биха могли да намалят площта за засяване на зимна пшеница, като същевременно увеличат площта със зимна рапица за 2024 г. до рекордно високо ниво.

Очаквано намаление на общата посевна площ за зимни зърна ще дойде за сметка на други зърнени култури, каза заместник-министър Висоцки, като прогнозира спад от 5,4% при сеитбата на ечемика тази зима.

Украйна зася около 4,1 милиона хектара зимна пшеница за реколта 2023 г., докато площта със зимен ечемик е около 615 000 хектара.

Фермерите вече приключиха жътвата на пшеница за 2023 г., като прибраха 21,94 милиона метрични тона. Реколтата е общо 20,7 милиона тона през 2022 г.

Търговци казват, че увеличаването на посевната площ на зимните култури, особено при зимните маслодайни семена, може да означава, че фермерите ще засеят по-малко пролетни зърнени култури, като най-вероятно ще пострадат царевицата и пролетният ечемик.

В момента Украйна може да изнася ограничени количества през малки речни пристанища на река Дунав и през западната си сухопътна граница с Европейския съюз.

Това принуди местните производители да коригират плановете си за сеитба през 2023 г. и да преминат от зърнени култури към маслодайни култури, които са по-скъпи, но са по-малко обемни.

Украйна вече намали посевната си площ за царевица в полза на слънчогледа през 2023 г.

Leave a Comment