Празнуваме 138 г. от Съединението и Денят на Пловдив

Тържествената заря-проверка е от 20:30 часа на едноименния площад в града

Празнуваме 138 години от Съединението на България в ден на траур в община Царево заради наводнението, което отне живота на един човек, а други двама са в неизвестност. Тържествата в Бургас и Сливен са отменени заради бедствието, но в Пловдив – центърът на Съединението, все пак празник ще има (виж програмата по-долу), тъй като 6-септември е празник и на града.

Великото събитие е организирано и осъществено единствено от българите и желанието да съберат родината си. Вдъхновител е целият народ, а Захари Стоянов оглавява Българския таен централен революционен комитет, който се заема с делото.

Според утвърдения план на заседание на БТЦРК от 23 август 1885 г., главният удар трябвало да бъде нанесен в Пловдив срещу конака и представителните учреждения, местните отряди да заемат Пазарджик и други по-големи селища в областта.

През втората половина на август в много селища започват вълнения и демонстрации. Най-масови те били в с. Голямо Конаре (днес град Съединение), където действа Продан Тишков (Чардафон Велики). На 30 август княз Александър I приема в Шумен пратениците на БТЦРК майор Сава Муткуров и Димитър Ризов и одобрява плана за Съединението.

На 6 (18 септември, стар стил) септември рано сутринта разположените в околностите на Пловдив войски, под командването на майорите Николаев, Филов и Муткуров влизат в града, скандирайки „Да живее Съединението на България“, „Да живее княз Александър”. Майор Д. Николаев и четата на Чардафон Велики обкръжават конака. На губернатора Гаврил Кръстевич се съобщава, че е свален от власт и арестуван.

Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на Южна и Северна България. Веднага е образувано временно правителство.

Същият ден от името на БТЦРК, Захари Стоянов призовава народа към сплотеност за отбрана на Съединението. Във възванието се казва: ”Братя! Часът на нашето Съединение удари! Вие се задължавате в името на Отечеството ни, в славата и величието на България да се притечете на помощ и подпомогнете святото дело…”.

Aктът на Съединението е извършен с цената на една единствена жертва – майор Райчо Николов. На 8 септември е огласен манифест в Търново за признаване на Съединението.

Поставено пред свършен факт, правителството на Петко Каравелов приема извършения акт и се заема с дипломатическото уреждане на въпроса. То поема управлението на областта до пристигането на княз Александър I Батемберг. Князът без колебание одобрил Съединението и заедно със Стефан Стамболов и П. Каравелов, след като заповядал за извършването на обща мобилизация, на 9 септември влязъл в Пловдив. Бил е посрещнат от народа с небивал ентусиазъм и възторг.

Съединението получава своето дипломатическо и международно признание едва когато е подписана българо-турска спогодба и Топханенския акт на Великите сили, а сливането на Княжество България и Източна Румелия е утвърдено окончателно чак с признаването на българската независимост през 1908 година.

ПРОГРАМАТА

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа – Ул. „Иван Вазов“ (отсечката между ул. „Авксентий Велешки“ и ул. „Кръстьо Пастухов“)

Празнична концертна програма с участието на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев

18.30 часа – Площад „Централен“, пред Военния клуб

Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“

19.00 часа – Античен театър

Празничен концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Гвардейски представителен духов оркестър

19.45 часа – Регионален исторически музей, Зала Съединение

Представяне на изложбата „Дарителството има значение“

20.30 часа – Площад „Съединение“

Тържествена заря-проверка по повод 138-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив

21.00 часа – Ул. „Иван Вазов“ (отсечката между ул. „Авксентий Велешки“ и ул. „Кръстьо Пастухов“)

Концерт на Теодосий Спасов Фолк Квинтет

Leave a Comment