Световната банка пак ще ни партнира за изработване на Стратегия за напояване

Изработването на проектостратегия от банката, одобрена от правителството през 2016 г., ни струваше над 3 млн. лв.

България поднови диалога си с представители на Световната банка. Банката ще сътрудничи на земеделското ни министерство в изработване на Стратегия за напояване, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Припомняме, че Световната банка вече веднъж разработи Стратегия за напояване, която бе одобрена от правителството през април 2016 г., но не беше приложена.

Прочети още: Водната стратегия публикувана. Предлага 7 стъпки, 12 търговци на едро и множество сдружения

Според обнародваното през 2014 г. Споразумение за предоставяне на консултантски услуги за изработване на проектостратегии за устойчиво управление на хидромелиоративния сектор … между земеделското министерство и Международната банка за възстановяване и развитие България е платила (не повече от) 3 042 000 лева.

Днес от МЗХ цитират министър Вътев, който казва, че важен приоритет в дейността на Министерство на земеделието и храните е изготвяне на Стратегия за напояването в България. Кирил Вътев е заявил това по време на среща с регионалния директор за устойчиво развитие в региона на Европа и Централна Азия на Световната банка  д-р Самeх Нагиб Уаба в МЗХ.

Д-р Уаба е посочил, че днешната среща е повод да се поднови диалога между Световната банка и МЗХ, които могат да работят заедно. Той е информирал министър Вътев, че Световната банка  работи с над 190 страни и има действащи активни проекти за модернизиране на напоителни системи, намаляване на водните загуби и кръгово използване на водните ресурси.

„Надявам се тази среща да е добро начало за наше бъдещо ползотворно сътрудничество“, е заявилминистър Вътев.

На срещата е участвал и постоянният представител на Световната банка за Република България, Чешката Република и Словашката република Лесе Мелгард.

Leave a Comment