Войчеховски: ЕК осъзнава, че забраната за внос на украинско зърно в 5-те държави трябва да се удължи

Данни показват, че в условията на транзит през България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия износът на Украйна се е увеличил

„Всички аргументи за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна са на масата. Ние сме все по-близо до вземането на положително решение по този въпрос“, каза еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски в петък пред полското издание Farmer.

Припомняме, че до 15 септември т.г. има забрана за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Транзитът на тези стоки е разрешен, но не и оставането им в градиците на посочените страни.

Според Войчеховски има съществени аргументи в полза на разширяването на сегашните разпоредби. 

„Въвеждането на тази забрана от 2 май и удължаването й от 5 юни установи ред в търговията със зърно в Европейския съюз“, казва политикът. 

Той подчерта още, че подобни решения са се оказали полезни не само за т.нар. фронтови страни, но и за самата Украйна.

„В периода на забрана износът от Украйна не остана в 5-те страни и се оказа по-голям, отколкото преди въвеждането на забраната“, отбеляза Войчеховски.

На въпрос за декларациите на полското правителство относно възможно едностранно удължаване на забраната от Полша до края на годината, той каза, че разбира подобна позиция. 

„Може би това е и един от аргументите да се разшири тази забрана и да се избегне хаосът в резултат на едностранни забрани, въведени или от Полша, или от други страни членки“ посочи той.

Според комисаря въпросът за удължаване на забраната за внос на украинско зърно се използва политически. „Вярвам, че здравият разум и аргументите по същество ще надделеят тук“, подчерта той.

Войчеховски каза, че е внесъл предложение в Европейската комисия да бъде субсидиран с 30 евро на тон транзитът на зърно от Украйна. За целта ЕС трябва да задели 300 милиона евро за 10 милиона тона. В сравнение с 50-те милиарда евро, какъвто е обявеният пакет за подкрепа на Украйна от ЕС, въпросните 300 милиона евро не са невъзможна сума. Това заяви пред полското издание евродепутатът Збигнев Кузмюк.

Leave a Comment