България отстъпи 3-то място в ЕС като износител на пшеница

БФС: Голяма част от земеделците са затруднени да платят задълженията си и да обезпечат сеитбата

Пазарът на българско зърно от новата реколта тотално замря, като сделки за износ трудно се реализират в момента, каза Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз (БФС). Причината е в ниските цени на пшеницата на международните пазари и високата себестойност на продукцията у нас. Същото е положението и при търговията на слънчоглед и царевица от новата реколта. В същото време добивите са по-ниски в сравнение с предходни години заради сушата.

При пшеницата себестойността е от 190 до 220 лв. за декар. При слънчогледа и царевицата около 120-140 лв. за декара, в зависимост от торенето и препаратите. Отделно са разходите за ренти на земеделската земя. „Ние сме обезпокоени за земеделските производители, тъй като голяма част от тях са пред фалит, защото изпитват затруднения да покрият задълженията си и да обезпечат сеитбата за следващата стопанска година. Много от тях са притиснати от ниските добиви и високите разходи на тазгодишната продукция“, заяви Георги Стоянов.

България вече отстъпи третото място в класацията на износителите на мека пшеница от Европейския съюз от началото на селскостопанския сезон (1 юли) и вече е 4-та с 877 хил. тона, сочат данни на Европейската комисия. Първа остава Румъния с 1,35 млн. тона, следвана от Полша с 1,03 млн. тона, Франция с 939 хил. тона, а непосредствено след нас, макар и на голяма разлика, е Германия с 467 хил. тона. Общо от началото на сезона от ЕС е осъществен  износ на 5,03 млн. тона мека пшеница – с 32% по-малко в сравнение със същия период на миналия сезон.

Leave a Comment