23 пчеларски организации участваха в Консултативен съвет в МЗХ

След като днес предиобед 20 пчеларски организации поставиха 8 искания пред земеделския министър и предупредиха за протест на 11 октомври, надвечер МЗХ съобщи за проведен Консултативен съвет по пчеларство, в който са участвали 23 други пчеларски организации.

„Основна задача на Министерство на земеделието и храните е да осигури условия за пазарен успех на българските продукти“, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на Консултативния съвет по пчелен мед и пчелни продукти, който се проведе в МЗХ, информира пресцентърът. В заседанието е участвал и ресорният заместник-министър на земеделието и храните доц. Деян Стратев.

Министър Вътев е подчертал, че както и при другите проведени до момента консултативни съвети фокусът е цялостно върху веригата от полето до масата, а основен проблем пред земеделските стопани е реализацията на продукцията. Той е поставил въпроса за каналите за дистрибуция, достъпа до крайния потребител и организацията на продажбите, както и предимствата, ако пчеларите се обединят в единна национална структура със съответните регионални звена.

Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г., Кампания 2023 и държавните помощи също са били обсъдени на заседанието.

В Консултативния съвет са участвали представители на 23 браншови организации и институции, сред които Българска пчеларска развъдна асоциация, Асоциация професионално пчеларство, Обединен български пчеларски съюз и Национална научна асоциация по пчеларство. Те са направили конкретни предложения за подобряване на реализация на българския пчелен мед на пазара.

Leave a Comment