Фон дер Лайен взе на мушка вълците

ЕК кани местните общности да предоставят актуални данни за популацията на хищника. На база на информацията вълкът може да загуби статута си на защитен вид

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди в понеделник за опасността, която представляват глутниците вълци за добитъка и, потенциално, за хората в части от Европа.

Прочети още: Фон дер Лайен стана враг на вълците, след като разкъсаха понито ѝ

„Концентрацията на глутници вълци в някои европейски региони се превърна в реална опасност за добитъка и потенциално и за хората“, каза г-жа фон дер Лайен, след като Комисията обяви, че ще събира актуализирани данни с оглед на изследване на природозащитния статус на вълка.

Вълците се завърнаха през последните години в райони, където отдавна ги нямаше, което доведе до конфликти с местните фермерски и ловни общности, особено там, където мерките за предотвратяване на нападенията срещу добитък не се прилагат напълно, се казва в изявление на Комисията.

Европейската изпълнителна власт кани местните общности, учените и всички заинтересовани страни да предоставят актуализирани данни за популациите на вълци и тяхното въздействие до 22 септември 2023 г. чрез EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu.

Въпросът за демографията на вълците в различните европейски страни е в основата на разгорещен дебат – и истинска битка на цифри – между животновъдите и асоциациите за защита на околната среда.

Въз основа на събраните данни Комисията ще вземе решение по предложение за промяна, ако е необходимо, на защитения статут на вълка в рамките на ЕС и актуализиране на правната рамка. Където е необходимо, ще въведе по-голяма гъвкавост.

На пресконференция в понеделник Комисията отказа да каже дали възнамерява да улесни избиването на вълци. Говорител посочи, че европейската изпълнителна власт вероятно ще се насочи към местните общности по-рано, отколкото по-късно.

Комисията също така призовава националните и местните органи да предприемат действия, когато е необходимо, тъй като действащото законодателство вече позволява: Директивата за местообитанията от 1992 г. предвижда дерогации при определени условия от защитата на защитени видове, един от които е вълкът.

„Призовавам местните и националните власти да предприемат действия, когато е необходимо“, каза г-жа фон дер Лайен, чието пони Доли беше убито от вълк миналата година. „Наистина, сегашното законодателство на ЕС вече им позволява да го направят.“

Leave a Comment