Министър Вътев се ядоса: Поканени на Консултативен съвет отсъстват, но са активни в критиките

Помощта за пропаднали площи ще плати догодина, украинската – след нотификация

Ето това са хората, които дойдоха на срещата днес – няколко човека от пчеларски организации. Другите отказаха да дойдат, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на брифинг след среща с представители на неправителствени организации от сектор „Земеделие“ днес, съобщи БТА.

Той подчерта, че на днешната среща са били поканени всички, които в социалните мрежи заявяват липса на внимание.

„Искахме да ги изслушаме, след което да кажем пред медиите до какви решения сме стигнали, но те не дойдоха. Явно претенциите им не са нито икономически, нито браншови, а имат друга характеристика“, заяви Вътев.

Министърът припомни, че едно от твърденията на браншовите организации е за липса на комуникация с Министерство на земеделието и храните, но според думите му абсолютно всички, които са заявили, че няма комуникация, са участвали в Консултативните съвети, проведени до момента.

„Признак на добро внимание било да се срещнем със секторите поотделно, а ние от ден първи говорим, че ще работим по агрохранителната верига в цялост. Работата по сектори до момента не е довела до резултати, което се вижда и от това, че нашият пазар вече е доминиран от внос“, посочи Вътев.

По думите му по стария модел голяма част от производителите се сърдят на преработвателите, защото не познават агрохранителната верига. „Не е възможно да правиш успешен бизнес, ако не познаваш цялата верига на доставки“, каза министърът, допълвайки, че това непознаване е един от големите проблеми и той води до отричане и противоречие.

Вчера Българската аграрна камара (БАК) настоя да се предприемат спешни действия по отношение на сектор „Селско стопанство“ в писмо, адресирано до министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Срокът, даден за отговор на поставените въпроси, е 15 септември, като Камарата предупреждава, че при липса на реакция организациите членове на БАК са в пълна готовност да организират национални протести в защита на българските земеделските производители.

Министър Вътев обърна внимание на това, че Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Съюзът „Плодове и зеленчуци“ сезират Българската аграрна камара (БАК), докато същевременно са част от организацията.

Що се отнася до искането на камарата за незабавно изплащане на сумата от 20 млн. лева за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площ, Вътев обясни, че сумите за пропаднали площи се изплащат в следващата календарна година, а не в настоящата. Той увери, че парите са осигурени.

По думите му 150-те млн. лева по „украинската помощ“ също са разписани от Министерство на финансите, има постановление на Министерски съвет и са изпратени за нотификация в Брюксел, за която технологично са необходими около две седмици. За останалите 63 млн. лева от програмата следва същата процедура.

Относно забраната за внос на слънчоглед министър Вътев коментира, че всичко, което е било в правомощията на аграрното ведомство, е изчерпано, заявено и отстоявано. Той припомни, че преработвателите също надигнаха глас, искайки да имат по-евтина суровина „с или без Украйна“.

„Нека да е ясно за всички, че настоящата стопанска година е изключително тежка за абсолютно всички земеделски производители – поради войната, сушата, сериозните сътресения на пазара, голямата инфлация“, посочи Вътев, уточнявайки, че вносът от Украйна може да задълбочи някои проблеми. Това е, защото оттам влизат стоки на по-ниски цени, какъвто е случаят със слънчогледа, със сухото мляко, с пчелния мед.

Според министъра все пак най-големият проблем в страната е темата слънчоглед. „Кого да защитим – производителите или преработвателите? Нашата задача е да работим за българските потребители, а без българските производители какво правим за българските потребители? Тоест ние трябва да защитим производителите, да ги стимулираме и да им създадем по-добра среда за производство на доброкачествени продукти“, обясни министърът.

/ЕС/

Leave a Comment