Илия Проданов към депутатите: Надявам се осъзнавате, че напрежението в земеделците ще се излее мащабно и хоризонтално

Комисията по икономическа политика одобри проекта за решение за неудължаване на забраната за украински внос

С 10 гласа „за“, 4 – против и 2 „въздържал се“ Комисията по икономическа политика и иновации одобри проекта на решение да не се удължава забраната за внос на зърно и слънчоглед от Украйна. Забраната изтича на 15 септември и предстои Европейската комисия да вземе решение по искането на 5-те държави – Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България, тя да бъде удължена до края на годината.

Проектът е внесен от депутатите Кирил Петков , Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамис Хамид, Румен Христов и Александър Иванов.

Решението на комисията шокира представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) – председателят Илия Проданов, Димитър Магучанов и изпълнителният директор Наталия Шукадарова, които също присъстваха на заседанието. Към него се присъедини и председателят на овцевъдната асоциация Симеон Караколев, за да подкрепи колегите си от НАЗ и да поиска сухото мляко също да влезе в забранителния списък.

Още преди да започне обсъждането на проекта

председателят на НАЗ Илия Проданов взе думата,

Илия Проданов и министър Вътев при откриване на жътвата

за да въведе депутатите в реалната картина.

„От сутринта земеделският бранш в България е в шок от проекта на решение“, каза Проданов. Той подчерта, че липсва анализ, върху който да се базира решението и изрази учудване, че проектът се разглежда в икономическата, а не в земеделската комисия. Проданов заяви, че това е подигравка с българските земеделски производители.

Председателят на НАЗ каза, че дискусията за вноса на зърно от Украйна се води от дълго време и затова той смята, че приемането на подобно решение е недопустимо.

„Надявам се, че осъзнавате тежестта и последствията в напрежението в земеделския бранш. Това напрежение в даден момент ще се излее по мащабен и хоризонтален начин“, предупреди Илия Проданов.

Председателят обърна внимание на факта, че в момента става въпрос буквално за оцеляването на животновъди, зърнопроизводители и пчелари, които са подложени на ужасен натиск от дъмпинга от Украйна.

„Текстът не може да бъде приет! Надявам се, че разумът ще вземе връх“, приключи с изказването си Проданов.

Симеон Караколев добави, че по данни на НСИ вносът на сухо мляко от Украйна е нараснал 7 пъти. Това обаче не се е отразило на цените на млечните продукти, но пък е рефлектирало върху животновъдите, от които преработвателите купуват по-малко или никак. „Около 1000 стопанства или ще приключат дейността си, или ще намалят стадата“, обобщи резултатът за животновъдството Караколев.

„Ако целта е да няма българско производство, този ход (с преустановяване на забраната за внос от Украйна – б.р.) ще бъде много уместен“, каза в заключение съпредседателят на НОКА.

Депутати: Къде са анализите за това решение?

Присъстващите земеделци получиха пълна подкрепа от Деян Николов от „Възраждане“, според който проекта на решение е пример за национално предателство, вероятно в името на геополитически интереси. „Ние трябва да направим анализ (за щетите) и да кажем на нашите „господари“ колко милиарда ще им струва това“, каза Николов.

Даниел Лорер от ПП-ДБ, който накрая гласува „въздържал се“, заяви, че проектът на решение е необоснован заради липсата на анализ. Освен зърнопроизводителите, трябва да се попитат преработвателите и потребителите какво мислят по темата. Той смята, че трябва да се разгледа доколко е осигурен от държавата транзита на украинското зърно, така че то да не остава у нас. ДАНС също трябва да се изкаже дали е имало нелегален внос на слънчогледово семе. Според Лорер след като българското семе не може да се продаде, това е знак, че има дъмпинг. Накрая той заяви, че България не е сама в решението за забраната за украинския внос и затова трябва да се съобразим и с останалите държави от блока на 5-тте.

Румен Христов, който е един от подписалите се под проекта на решение, каза, че трябва да се намери баланс от една страна между производители, преработватели и потребители, а от друга между Украйна, Европейската комисия и земеделските производители в 5-те страни. Той заяви, че Украйна е асоцииран член и затова не можем да връщаме тяхна стока, още повече, че рано или късно държавата, която е във война, ще стане член на европейската общност. Христов каза още, че зънопроизводителите трябва да си носят своя бизнес риск.

Христов се обяви за увеличаване на подпомагането на зърнопроизводителите и засегнатите от украинския внос от страна на ЕС.

Против проекта на решение се изказаха представители от ИТН и БСП, като депутатът от левицата Петър Кънев заяви, че правителството трябва да се занимава с тази тема.

Накрая

Накрая, но преди гласуването, Илия Проданов заяви на депутатите, че е неприятно, когато толкова важна за земеделците тема се използва с политически цели.

Той обърна внимание, че след въвеждане на забраната цената на олиото е намаляла, а на слънчогледа се е увеличила.

С новата реколта количествата слънчоглед в страната ще станат 2,6 млн. тона, в това число 600 хил. тона от миналата година. Председателят бе категоричен, че мощностите на преработвателите са не повече от 3 милиона тона и че подобно натоварване никога не е било постигано.

Илия Проданов припомни, че транзитът на украински стоки никога не е бил спиран.

По отношение на ефекта от неудължаването на забраната за внос председателят заяви, че това ще повлияе на 100 000 души, заети в сектора, от които 15 000 производители на слънчоглед. Проданов се съгласи, че Украйна е асоцииран член на ЕС, но каза, че украинските производители не спазват изискванията към фермерите в съюза.

А за това какво ще си помислят за България останалите източни страни от петорката, той обобщи, че за тях ще бъдем предатели.

Димитър Мачуганов заяви, че като заклет седесар не е могъл да повярва, че Румен Христов подкрепя проекта за решение. „Това рязко движение, което правите, взривява сектора“, каза той. И допълни, че не говори само за зърнопроизводителите, но и за останалите стопани, защото „всички сме в една лодка“.

„Вие не ни помагате! Пречите ни и ни дърпате назад“, обърна се към депутатите Магучанов, като посъветва Румен Христов да преосмисли поведението си, още повече, че го помни като добър бивш земеделски министър.

Оттук нататък проекта на решение трябва да се обсъди и гласува в пленарна зала.

Leave a Comment