Зърнопроизводителите ще излязат на национален земеделски протест

След проведен извънреден Управителен Съвет тази вечер, 12.09.2023 г., по повод решението на Комисията по икономическа политика и иновации за отмяна на забраната за внос от Украйна, Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) взе решение за участие в общонационален земеделски протест за спасяване на българското земеделие. Асоциацията заявява абсолютната и непоколебима готовност да защитава с всички средства сектор „Зърнопроизводство“ и членовете си, съобщиха от НАЗ късно тази вечер.

Днешното решение на Комисията, до което се стигна без подкрепен мотив, е национално предателство и обричане на родното земеделие, затова производителите са категорични, че ще протестират срещу опита да бъде сринат сектора, който е най-големият поддръжник на социален мир.

„Ще станем свидетели на масов колапс, който ще предизвика регионална нестабилност на местна икономика. Нека не забравяме, че крахът в земеделието не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници“, заяви председателят на НАЗ, Илия Проданов.

НАЗ призовава членовете на Народното събрание да гласуват за продължаването след 15.09.2023 г. на забраната за внос в Република България на селскостопански стоки от Украйна, за запазването на социалния мир и за дългосрочното гарантиране на продоволствената сигурност в страната.

Асоциацията представлява интереса на фермери от цялата страна и заедно с тях ще излезе на улицата, за да защитава интересите – своите, общите, на държавата. Напрежението в сектора, което тлее с месеци, ще залее площадите.

Утре, 13.09.2023 г., НАЗ ще участва в пресконференция на БАК, в качеството си на неин член, в 13:00 ч. в БТА.

Leave a Comment