Със 120 гласа парламентът отказа възможността за удължаване на забраната за внос на агростоки от Украйна

Доверието между България и другите 4 източноевропейски страни се счупи. Земеделците излизат на протест

След продължили близо три часа дебати народните представители гласуваха да не бъде удължена забраната за внос на аграрни стоки от Украйна след 15 септември. Това решение бе подкрепено със 120 гласа „за“, против него бяха 69, а 8 се въздържаха. Последна прегласуване, при което резултатът бе 124 гласа „за“, 69 „против“ и осем „въздържал се“.

Протест на НАЗ от края на март 2023 г., който отново бе свързан с уноса на слънчоглед от Украйна

Забраната до 15 септември, въведена с регламент, касае вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица в пет страни – България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия. България бе вляза в неофициална коалиция с останалите четири държави и в продължеие на няколко заседания земеделският министър Кирил Вътев споделяше общото намерение 5-те да поискат удължаване на срока на забраната. Проектът на решение на група депутати от ПП – ДБ, ГЕРБ – СДС и от ДПС, внесен изневиделица на 11 септември в парламента, променяше българската позиция по темата на 180 градуса.

Припомняме, че това решение ще стане причина за мащабни протести в страната на земеделската общност. Днес в 13 часа в Арбанаси се събират членове на Националната асоциация на зърнопроизводитеите, браншови организации от други сектори, както и сдружения, които не са пряко заети със земеделие като превозвачи, търговци и други. В 15 часа ще стане ясна датата, на която ще стартират протестите, местата, където ще се провеждат и исканията на недоволните.

През по-голямата част от времето на обсъждане на проекторешението в залата бе и земеделският министър Кирил Вътев.

Най-активните депутати противници на решението бяха от „Възраждане“.

Острите изказвания накараха министърът да изпусне репликите – „вие не сте ме назначавали, за да ми искате оставката“ и „губите ми времето“. Те вдигнаха адреналина на 4-5 депутати от „Възраждане“, БСП и ИТН и последва серия гневни и отчасти обидни към министъра изказвания от рода на „ще стоите тук, докато ние решим да ви освободим“ и т.н.

Преди това министър Вътев обяви, че контролът на внесените украински стоки ще бъде завишен.

„На последното заседание на Министерски съвет бяха изведени макроикономически фактори, които показват, че не е притеснително България да се откаже от забраната на внос на украинско зърно, защото има възможност за подкрепа на българските земеделци, когато има нужда. Като мярка, завишаваме контрола на всички украински стоки … като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и тежки метали, плюс останалите от гледна точка на пестициди и т.н”, поясни земеделският министър.

Вътев информира, че в събота ще има среща със зърнопроизводителите.

Думата взе и бившият земеделски министър Десислава Танева.

Тя припомни как се е стигнало до днешната критична ситуация. Танева обясни, че от 1 януари 2017 г. са били разписани правилата с хоризонт от 10 години напред за внос на стоки от Украйна, с оглед на това, че тя вече е асоцииран член на ЕС. Графикът, въведен от Еврокомисията, е бил съобразен с мощта на страната като земеделски производител. Неочакваната война на Русия на практика дерогирала дотогавашните правила.

Десислава Танева заяви, че днешното решение на парламента няма правна стойност и последствия, но има последствия върху доверието, което ще ерозира.

Тя напомни, че страната ни винаги е разчитала на другите източноевропейски страни като съюзник при отстояване на искания, свързани с ОСП. С позицията ни, която е противоположна на общите досегашни решение, доверието е счупено.

Leave a Comment