МФ обеща задържаните 63 милиона лева от помощта заради войната да се изплатят по-бързо

Министерството на финансите (МФ) съобщи, че ще отпусне по-бързо 63-те милиона лева, допълващи отпуснатите по-рано 150 млн. до общо обещаните 213 млн. лв. определени за подпомагане на земеделските производители. По-бързото им изплащане е станало възможно след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана днес от Народното събрание, казаха от министерството. Отмяната щяла да гарантира необходимите приходи в хазната. Средствата се очаква са бъдат гласувани от правителството следващата седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“.

От МФ припомнят, че допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината беше обещана на среща на животновъди с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев през юли по време на подготовката на бюджета за 2023 г., като средствата в размер на 213 милиона лева бяха заложени в държавния бюджет. От МФ отбелязват още, че на срещата част от животновъдите се противопоставиха категорично на удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна с аргумента, че това оскъпява фуражите, а оттам и храните, и повишава инфлацията.   

В края на август с постановление на Министерския съвет по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ бяха одобрени допълнителни разходи от 150 милиона лева от централния бюджет за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносителите, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове, посочват от МФ.

Leave a Comment