21 пчеларски организации се включват в националния протест

21 пчеларски организации обявиха днес, че се включват в националния протест.

„Няма да имаме време да се подготвим за 18 септември, но на 19-ти със сигурност ще се присъединим към останалите земеделци“, съобщи Николай Гайдов, председател на пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899“. На 20 септември, независимо от това дали общонационалният протест ще продължи, пчеларите ще се съберат пред Министерството на земеделието и храните, за да поставят своите искания.

Пчеларските организации изпратиха в понеделник, 11 септември, декларация с 8 искания до земеделския министър Кирил Вътев и обявиха, че ако те не бъдат изпълнени на 11 октомври излизат на протест.

Бързото разгръщане на недоволството в аграрните среди след гласуваното вчера в парламента отпадане на забраната за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна, принуди пчеларските организации да коригират датата на протеста.

Причината да излязат по-рано е в декларацията, приета вчера от недоволните браншовици в Арбанаси, в която към искането за забраната за внос от Украйна бе включен пчелния мед и пчелните продукти.

Leave a Comment