БФС също ще се включи в земеделските блокади

Българският фермерски съюз (БФС) се включва в националния протест на земеделските производителите. Решението е взето от Управителния съвет на организацията, заяви председателят Георги Стоянов. Протестните действия в страната и столицата ще се започнат от 18.09.2023 г. с начален час 10.00 ч., като ще включват блокиране на гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна. Инициативният комитет, в който влизат всички организации у нас, формулира 5 искания към управляващите. (Кои – виж ТУК)

В допълнение БФС настоява министърът на земеделието и храните Кирил Вътев да започне да си говори с бранша. Комуникацията с ведомството е много трудна и ограничена, каза Георги Стоянов.

Той смята, че правителството трябва да има цялостен подход към всички сектори в икономиката предвид геополитическата обстановка и икономическите последици от нея. За целта трябва да се направи стратегия за защита на българските производители и потребители с предвидимост в производството и гарантиране на пазари, като има и запазване на продоволствената сигурност.

Необходимо да бъде създадена система и структура, която да идентифицира и управлява риска в земеделието.

Също така трябва да бъде осигурен финансов ресурс за гарантиране на компенсаторни мерки в резултат на последици от рискови ситуации и пазарните кризи. Затова е необходимо да се създаде Фонд за управление на кризи – нещо, което е заложено в Стратегическия план за земеделие.

Leave a Comment