Над 100 земеделски машини ще блокират възлови точки в област Пловдив

На 18 септември, понеделник, протестиращите от област Пловдив земеделци ще се съберат в няколко критични точки, за да изразят несъгласието си както с парламента, който гласува за неудължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна, така и с липсата на адекватни мерки срещу дълбоката криза в селското стопанство.

„Очакваме колегите да излязат с над 100 машини, предимно трактори“, каза председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив Людмил Работов.

Техниката ще се струпа на шосето при входа/изхода на село Труд и по-точно близо до отбивката към автомагистрала „Тракия“.

Други машини ще бъдат разположени на пътя за Баня, Карловско при отбивката към село Калояново.

Ще има трактори и при един от изходите на село Цалапица.

„Излизаме на протест, защото сме огорчени от предателството на държавата спрямо нас. Не повярвахме, когато видяхме проекта на решение да отворим границите за стоки от Украйна. Когато парламентът го гласува, разбрахме, че трябва да се защитим. Винаги съм мислил, че управляващите трябва да са нещо като аватар, който ни води към по-добре. Само че те ни предадоха. Единственото, което ме радва в тази ситуация, е, че всички земеделци се обединихме, независимо от това какво произвеждаме“, обясни Людмил Работов.

След протеста в понеделник, повечето трактори ще тръгнат през нощта към София по обходни маршрути, за да се включат в мащабния протест в София.

Подобен протест бе организиран през февруари 2013 г., когато трактори стъпиха на жълтите павета. Причината бе отказа на финансовия министър Симеон Дянков да изплати субсидиите по СЕПП при поет ангажимент това да се случи до 31 януари. Тогава председател на НАЗ бе Ангел Вукодинов. Протестът под прозорците на властта доведе до оставката на Дянков.

Leave a Comment