Започва общонационалният протест на фермерите. Ще има ли преговори?

Виж къде са точките на блокада в област Пловдив

Днес в 10 часа започва общонационалният протест на земеделските производители от 27 браншови организации.

Те имат 5 основни искания (виж по-долу), които бяха обявени от Арбанаси скоро след като Народното събрание гласува решението за отпадане на забраната за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна след 15 септември.

През уикенда академик Николай Денков забрави сентенцията „език мой, враг мой“ и вероятно подведен от лоши съветници той най-напред в събота нарече зърнопроизводителите „терористи“, а в неделя в очевиден опит да всее разкол в сектор Земеделие заяви: „Не виждам за какво да се извинявам на другите, които въпреки милиардните годишни субсидии и помощи, с които си построиха вили и си купиха яхти и скъпи автомобили, забравиха помощта от Европейския съюз и от държавата, отказаха диалог с правителството и поставиха ултиматуми за блокади на гранични пунктове, пътни артерии и центъра на столицата“.

Преди това премиерът покани протестиращите на среща, за да бъде съставен списък за селскостопанска продукция, чиито внос от Украйна да бъде временно ограничен. Николай Денков обясни, че разговарял два пъти с украинския премиер Денис Шмигал. „От нас се очаква да определим какви количества от кои продукти може да поеме българският пазар. Искаме да направим оценката след разговор с браншовите организации в съответните подсектори. Именно по тази тема първо министърът на земеделието и храните, а след това и аз поканихме земеделските производители на среща, която те отказаха“, каза министър-председателят.

Междувременно председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов се оттегли като съветник на земеделския министър. Той обаче в никакъв случай не желае протестът да се измести в посока да се иска оставката на министър Кирил Вътев.

Премиерът Денков очевидно реши да влезе в ролятата на мишена на протестиращите, тъй като нито земеделският министър, нито финансовият не излязоха с изявления, за да защитят гласуваното в парламента решение за отказ от забрана на украинска продукция.

Някои е трябвало да обясни на премиера, че откакто съществува земеделие у нас, зърнопроизводиството е заемало най-много площи и в това няма изненади. Без зърнопроизводителите щяха да пустеят милиони декари земя и нито животновъди, нито овощари и зеленчукопроизводители, нито тютюнджии и производители на етерично-маслени култури щяха да заемат освободените полета. Освен това не зърнопроизводителите са определяли аграрните политики на България и плащането на площ, а политиците. Именно този политики родиха стопанствата със стотици хиляди декари земя. Тези, които обработват такива огромни стопанства, са една шепа хора, които няма да видим на протестите. Затова не може цял един сектор да се поставя под общ знаменател. Защото и в него има и бедни, и богати.

Исканията на протестиращите, формулирани в Арбанаси, са следните:

1.            Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2.            Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3.            Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4.            Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5.            Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор, пише в декларацията.

Днес точките на протеста в област Пловдив са: преди табелата за с. Труд при влизане от Пловдив; след преминаване на отбивката за с. Калояново на шосето Пловдив – Баня, Карловско (при ФЕЦ Дълго поле); на Пазаджишко шосе при разклона за с. Цалапица (отдясно) и Стамболийски (отляво); в град Първомай между кв. „Дебър“ и Центъра. Те могат да се видят тук:

ЧЛЕНОВЕ НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ:

  1. НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ
  2. НАЦИОНАЛНА ОВЦЕВЪДНА И КОЗЕВЪДНА АСОЦИАЦИЯ
  3. АСОЦИАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ
  4. БРАНШОВА КАМАРА „ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ“
  5. ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ
  6. ОБЕДИНЕНИ БЪЛГАРСКИ ЖИВОТНОВЪДИ
  7. НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА КАРТОФОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ
  8. НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КООПЕРАЦИИ В БЪЛГАРИЯ
  9. НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ГОВЕДОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  10. ДОБРУДЖАНСКИ ОВОЩАРСКИ СЪЮЗ
  11. БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МАЛИНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ЯГОДОПЛОДНИТЕ
  12. БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРАНЖЕРИЙНА ПРОДУКЦИЯ
  13. НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛОЗАРИ
  14. АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ БИВОЛОВЪДИ
  15. ФЕДЕРАЦИЯ НА РАЗВЪДНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В ГОВЕДОВЪДСТВОТО
  16. АСОЦИАЦИЯ „ПРОФЕСИОНАЛНО ПЧЕЛАРСТВО“
  17. БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МЕД И
    ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ
  18. НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НАТ 2010
  19. ИНСТИТУТ НА ЖЕНИТЕ ФЕРМЕРИ
  20. НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ НА
    ЧЕРУПКОВИ ПЛОДОВЕ
  21. АСОЦИАЦИЯ НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ НА НАСИПНИ ТОВАРИ
  22. БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ТЪРГОВЦИТЕ НА АГРОТЕХНИКА
  23. АГРОТЕХ – АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ВНОСИТЕЛИТЕ НА
    АГРОТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ В БЪЛГАРИЯ
  24. МАРИЦА ОЛИО
  25. АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТЪРГОВЦИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ВНОСИТЕЛИ И
    ПРЕВОЗВАЧИ НА ГОРИВА

(Днес сутринта председателят ан НАЗ Илия Проданов съобщи пред БНТ, че броят на протестиращите организации е 27 – б.р.)

Leave a Comment