Протестът в Пловдив: Здравейте трактористи! Има ли терористи?

Ще се борим, защото се опитват да разрушат това, което градихме 30 години, казаха протестиращи земеделци

Над 60 трактори със знамена и надписи „Протест“ и повече от 100 човека се събраха днес на изхода на село Труд в посока Пловдив, за да участват в националния общосекторен протест на земеделските производители.

Тук се сляха две фермерски групи, които влязоха в Пловдив по Карловско шосе под охраната на полицията, завиха по бул. „България“ и се насочиха към Ортахан, както наричат кръговото при Околовръстното и Пазарджишко шосе. Точно там бе обявено мястото на срещата на всичките протестиращи групи от областите Пловдив, Стара Загора и Хасково с участието на зърнопроизводители, животновъди от НОКА и Обединени български животновъди, и пчелари и производители на плодове и зеленчуци.

Светослав Русалов попита: Има ли терористи?

Преди шествието Светослав Русалов, председател на НАЗ преди около 5 години, каза, че след като забраната за внос на слънчоглед от Украйна е отпаднала с решение на парламента, всички оферти на преработватели и търговци за изкупуване са били оттеглени. „Вече не мога да продам семето дори и за 670 лева/тон“, каза производителят от с. Труд. Маслобойните са в очакване за закупят на по-ниска и от най-ниската българска цена стока от Украйна. Нашето слънчогледово семе ще остане масово неизкупено, тъй като вносът от Украйна може да продължи до следващата реколта.

Людмил Работов прочете декларация

Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив прочете декларацията, подписана от 27 браншови организации на 15 септември. Петте искания бяха чути с одобрителни викове. „Трябва да покажем, че сме обединени, защото само така ще защитим правата и интересите си. Българската земя трябва да се работи от българи“, каза Людмил Работов.

Йосиф Делгянски: Ще се борим

Уважаваният зърнопроизводител от Раковски Йосиф Делгянски също взе мегафона, за да каже, че след всички чути през последните дни изявления е стигнал до извода, че никой от управляващите не разбира в дълбочина земеделието. „Сто пъти сме казвали, че не протестираме за пари. Но когато се разрушава това, което градихме 30 години, ще се борим!“ Той посочи, че е невъзможно българската и украинската селскостопанска продукция да се конкурират, защото ние спазваме зелените изисквания на няколко директиви, оставяме 7% от полета под угар, забранено ни е да отглеждаме ГМО, докато подобни изисквания не важат за украинските фермери.

Йосиф Делгянски заяви още, че зърнопроизводителите са издигнали бизнеса на световно равнище, увеличили са и заплатите на служителите. „Постоянно ни критикуваха, че сме най-бедната страна в Европейския съюз. Като станахме богати, ни питат „Защо сте толкова богати?“ Ако някой е извършвал кражби – нека да го арестуват и осъдят“, заяви фермерът. Той завърши с думите, че когато секторът се бори за справедливост, ще успее.

Светослав Русалов се обърна към множеството с думите: „Здравейте трактористи! Има ли терористи?“ Той каза, че дъмпинговият внос от Украйна ще унищожи целия земеделски бизнес в България. „Ще тръгнем с машините към София. Трябва да сме непоколебими до постигане на нашите цели“, пожела Русалов.

Дарина Шишкова (от дясно) и Биляна Язова

Към протестиращите се обърнаха Дарина Шишкова и Биляна Язова, представители на животновъдни организации, и искане да бъде забранен вносът мляко, животни, всички видове фуражи и месо от Украйна.

Мария Петракова от с. Воисил разказа, че семейното овцевъдно стопанство е в криза. „Имаме четири деца, за които не взимам дори детски надбавки. Причината е, че включват в приходите ни и субсидиите, след което делят сумата на 6, който голямо е нашето семейство. Аз ги питам: Защо не добавите и 205-те овце, защото храним и тях, а те вдигат рамене. Изнемогваме“, възкликна Мария.

Мария Петракова не получава дори детски добавки за 4-те си деца заради субсидията за овцете

Животновъди споделиха, че Българската агенция по безопасност на храните е започнала проверки по животновъдните стопанства – за ушни малрки, дневници и друго.

Иван Ангелов, член на УС на сдружение „Стария Балкан“ и собственик на стадо от 600 овце обясни, че секторът е на ръба и ще стане страшно, ако до края на септември не бъде изплатена т.нар. украинска помощ. Животновъдите настояват и за държавна помощ de minimis, тъй като няма да могат да изхранят животните

„Вече започнахме да храним животните, защото тревата изсъхна. Миналата година стадата стояха до декември на пасищата, а тази започнахме да им даваме фураж още през септември“, даде пример той. Иван Ангелов допълни, че изискваните за обвързаната подкрепа фактури за доказване на продадена продукция, едва са стигнали. „Догодина няма да е така, защото мляко никой не купува“, посочи той. Освен това цената на овчето мляко е паднала от 2,30 лв./литът през 2022 г. на 2 лева сега.

Радослав Ночев иска секторът да бъде компенсиран

Пчеларят Радослав Ночев каза пред протестиращите, че изкупната цена на пчелния мед се е срутила от 5,80 лв./кг през лятото на 2022 г. на 3,20-3,60 лева. Стоката не само е евтина, но не се и изкупува. В същото време на всички буркани в магазините, пише, че медът е с произход България. Пчеларят съобщи, че всъщност продукцията не е българска, а вносна. „Щом не могат да забранят вноса от Украйна, нека поне да компенсират производителите за загубите, които търпим“, предложи Ночев.

Гени Титов (от ляво) и Борис Бормалийски казаха, че големият пчеларски протест ще е в сряда, 20 септември

Гени Титов и Борис Бормалийски, също пчелари от Пловдивско, казаха, че проблемът не е само в замрелия пазар, но и в пчеларската програма, която е закъсняла прекалено много. До септември трябва да имаме яснота какви са условията за кандидатстване, за да си направим сметките, заявиха те.

Leave a Comment