Украйна ще забрани вноса на полски плодове и ще съди Полша, Унгария и Словакия

Дали международните търговски партньори могат да вярват, че Брюксел говори от името на ЕС, ще попита търговският представител на Украйна Тарас Качка

Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им да премахнат забраната за украински селскостопански продукти, каза търговският представител на Украйна Тарас Качка в ексклузивно интервю за издание на Политико.

Полша е огромен производител на ябълки

Забраните от трите централноевропейски държави имат за цел да защитят техните фермери от скока на износа от зърнената суперсила Украйна след блокадата на Русия на украинските пристанища на Черно море. Управляващата партия в Полша има особено голямо желание да спре потока, тъй като нейният успех на изборите на 15 октомври е тясно свързан с базата за подкрепа в селските райони, която е озлобена от увеличаването на украинския селскостопански износ.

„Важно е да се докаже, че тези действия са юридически погрешни. И затова ще започнем съдебно производство утре“, каза Качка в неделя вечерта, добавяйки, че Киев се готви да отвърне на полския износ на плодове и зеленчуци.

Трите  страни се разбунтуваха срещу Европейската комисия, която  миналия петък реши  да разреши продажбите на украинско зърно в ЕС.

Полша, Унгария и Словакия заявиха, че ще наложат собствени забрани след решението на Комисията да прекрати ограниченията си. „В нашите очи тези мерки на Унгария и Полша са изявление за пълно недоверие към Европейската комисия“, каза търговският директор на Украйна.

Качка твърди, че откритото неподчинение срещу Брюксел от страна на Полша, Унгария и Словакия не е само вътрешен въпрос за ЕС, но повдига това, което той нарече „най-голямото системно безпокойство“ – дали международните търговски партньори могат да вярват, че Брюксел говори от името на ЕС.

„В продължение на много години Европейската комисия е търговският преговарящ и институцията за търговска политика за целия ЕС. И ние работехме на тази основа“, каза Качка и добави: „Системният подход на Будапеща и Варшава за игнориране на позицията на институциите на ЕС в търговската политика ще бъде проблем за ЕС като цяло, защото там няма единство.“

Киев планира да съди страните в Световната търговска организация, а не чрез собственото си търговско споразумение с ЕС. „Мисля, че целият свят трябва да види как държавите-членки на ЕС се държат към търговските си партньори и собствения си съюз, защото това може да повлияе и на други държави.“

Докато Словакия просто удължи предишната забрана на ЕС за четири вида зърно, Полша наложи допълнителни забрани за украинското брашно и фуражи през уикенда. Унгария, каза Качка, отива още по-далеч и забранява допълнителни 25 продукта, които не са били обсъждани преди, включително месо.

„Тези произволни забрани са смешни“, каза Качка. 

Докато допълнителните забрани на Унгария са предимно символични, като се има предвид, че Украйна не изнася много говеждо или свинско месо за страната, мерките на Полша ще засегнат значителна част от износа на Украйна, каза Качка. Освен ако Варшава не отмени тези допълнителни забрани, „ще бъдем принудени да отмъстим на допълнителните продукти и ще забраним вноса на плодове и зеленчуци от Полша“.

Правителствата в Будапеща и Варшава заявиха, че действат, за да защитят своите фермери от скока на украинските продукти, който понижи цените, но Качка отвърна, че това разсъждение е погрешно: „Забраната на Полша няма да помогне на фермерите, няма да повлияе на цените, защото цените са глобални – това, което правят, се основава на общественото мнение.

Служител на ЕС каза, че Брюксел се надява да разреши битката, като накара Киев да наложи собствени ограничения върху износа в случай на внезапни скокове.

Запитан за тази потенциална сделка, Качка каза, че Киев е готов да „поеме отговорността да гарантира, че износът от Украйна не създава цунами в съседните страни“ и ще наложи система от лицензи за износ „в реално време“.

Leave a Comment