Кирил Вътев: Трябва да се срещнем със земеделците. Ако кажат в 2 часа през нощта, ще съм там

„Забрана за внос на украинска продукция няма, има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не се регламентира лицензионен режим за определени стоки в определени количества. Ето днес например вносът от Украйна е нулев.“ Това каза земеделският министър Кирил Вътев пред бТВ тази вечер.

Министърът заяви, че в петък срещу събота той и премиерът Николай Денков да останали до късно вечерта в разговори с Брюксел и Украйна в посока на това как да бъдат защитени българските земеделски производители.

Европейската комисия е договорила въпросния лицензионен режим с Украйна и България трябва да съобщи за кои земеделски продукти той да бъде въведен и за какви количества. „Това ние сами не можем да го решим, трябва да е заедно със земеделските производители“, каза Кирил Вътев. Въпросната среща трябва да се състои възможно най-рано. Тя ще е когато фермерите пожелаят. „Ако кажат в 2 часа през нощта, в 2 часа ще е. Отварям министерството и се срещаме“, абсолютно сериозно заяви министърът.

Той каза, че колегите му в правителството са неопитни като политици, но са изключително почтени.

Относно исканата от опозицията оставка, Кирил Вътев призна, че на него лично ще му е най-добре да я подаде, но това в такъв момент би било безотговорно.

По думите му 5-те точки искания на Инициативния комитет за протеста вече са изпълнени, но има много проблеми, които стоят пред сектора. Аз не мога да говоря за земеделците във второ лице, защото съм един от тях, каза Вътев.

Относно вноса на пчелен мед, министърът каза, че Украйна е сравнително малък вносител с 403 тона годишно при положение, че вносът общо е 5000 тона.

Leave a Comment