Илия Проданов: По четири исканията имахме пълен консенсус, за петото частичен

Според оранжериен производител вноса на домати и краставици и ниското подпомагане пречи на сектора

„Протестът на земеделските производители имаше 5 конкретни искания. По четирите постигнахме пълен консенсус с правителството. Те касаеха основно финансови средства за другите сектори от селското стопанство – Животновъдство, Плодове и зеленчуци … Тези хора наистина имаха нужда от средства. Това го постигнахме. А по първата точка, която касае вноса, имахме разбирателство по темата „Слънчоглед“. По всички други продукти, които бяхме записали, ще се предприемат забрани и лицензионни режими, ако вносът от Украйна надвишава 10% от общия внос в България на тези продукти.“ Така най-общо председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов обобщи тази сутрин пред Нова тв подписания вчера меморандум между правителството и Инициативния комитет на протестиращите.

Той отхвърли вероятността цената на олиото да се повиши вследствие на решенията, записани в меморандума. Според документа вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде забранен до края на ноември, за да може българските производители поне частично да освободят складовете си. Няма никаква възможност производителите да вдигнат изкуствено цената на слънчогледа, тъй като в момента има огромно предлагане, защото реколтата е току-що прибрана. Освен това преработвателите винаги могат да внесат суровина от Румъния, Унгария или Молдова, ако не им харесва българската цена.

След ноември производители и преработватели заедно ще определят квотите за внос на украински слънчоглед, така че за маслобойните да няма дефицит.

Методиката на субсидирането в земеделието е по регламент на ЕС, отговори на друг въпрос Проданов. Плащането задължително е на площ. Примерът с високата производителност в Нидерландия не е коректен, тъй като там земеделието е ориентирано основно към производство на зеленчуци. У нас няма как 40 млн. дка обработваема земя да са заети със зеленчуци. Още повече, че напояването ни е разбито, обясни Илия Проданов. Той посочи, че поливните площи са едва 200 000 декара, от които 130 000 са заети с ориз. За да се разнообразят отглежданите у нас култури и да получаваме по-високи добиви е необходимо да се възстанови поливната инфраструктура.

Държавата може да промени структурата на стопанствата,

Атанаска Бялкова

Оранжерийният производител Атанаска Бялкова се включи в разговора, за да каже, че основният проблем на сектора е пазарът. „Винаги сме били подкопавани. В началото беше от Гърция. Ние сме третата страна в света, която приема домат от Турция. Български домат няма. И когато хората се чудят защо е скъп доматът или краставицата, това е защото ние нямаме собствено производство“, каза производителката. По думите ѝ цените са високи именно заради вноса. Атанаска Бялкова допълни, че ако тя трябва да напише шеста точка в меморандума, то тя би била за увеличаване на подпомагането на оранжерийното производство.

Leave a Comment