Започна техническата мисия по земеделие за присъединяването на България към ОИСР

Заместник-министрите на земеделието и храните Георги Тошев и Таня Георгиева се срещнаха с  представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по повод първата им техническа мисия по земеделие в България, която се провежда в София.

Заместник-министър Тошев е отговорен за цялостната координационна дейност на министерството по присъединяването на страната ни кьм организацията.  Той посочи, че предвид високия приоритет на членството ни в ОИСР,  е осигурено присъствие на събитието на възможно най-широк кръг представители не само от дьржавните структури, но и от частния сектор, неправителствени организации и фермерски асоциации.

Заместник-министър Таня Георгиева подчерта, че постигането на членството на страната ни в ОИСР е тема, по която има обществен и политически консенсус. Тя изрази увереност, че членовете на техническата мисия ще съберат цялата необходима информация за селскостопанския ни сектор.

По време на мисията предстоят индивидуални срещи с представители на фермерски организации и учени от специализираните университети.

ОИСР е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност.

Днес тя е утвърдена международна организация с водеща роля в изработването и прилагането на най-високи стандарти във всички ключови области като управление, данъчната политика, транспортна инфраструктура, селско стопанство, образование, дигитална икономика и иновации, климат и др. В ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. Наред с България, кандидати за членство в ОИСР са още Румъния, Хърватия, Бразилия, Аржентина и Перу.

Мерките по подготовката на страната ни са включени в тригодишни Пътни карти, съдържащи конкретни действия по присъединяването към ОИСР.

Leave a Comment