Колко плати по украинската помощ ДФ „Земеделие“ вчера и защо фермерите изригнаха

По някакъв доста объркващ начин ДФ „Земеделие“ вкара в еуфория земеделските стопани, които от вчера се чувстват доста прецакани. И затова изригнаха недоволни по форумите.

Само преди три дни фондът съобщи, че изпълнява обещанията от протеста и затова така наречената украинска помощ ще се плати до 30 септември и ще бъде с бюджет 426 милиона лева. Това бе решение на УС на ДФЗ от 26 септември т.г. (Ето подвеждащото пресъобщение на ДФЗ)

Решението прозвуча като ода на радостта. Хората чакаха 213 милиона лева, а виж ти, наистина пък ставали чудеса! Помощта се оказа двойна.

Указанията, които ДФ „Земеделие“ написа светкавично за украинската помощ, някак си подкрепяха надеждата, че това толкова хулено правителство ще вземе да се окаже щедро и любещо земеделието, а министър Асен Василев, виж ти какъв фокусник бил – да вземе да извади толкова милиона от шапката си, която не носи!

Като казахме за указанията на фонда, да си подкрепим думите. Ето я снимката на част от ставките:

Вижда се, че например за млечните крави под селекционен контрол са записани две ставки – „от 248 лв. на 476,16 лв.“

Или пък за сливи и десертно грозде пише: „от 1540 лв./ха на 2 956,80 лв./ха“.

Ако още няма човек, който не е разбрал, трябва да кажем, че ставката, по която е направено плащането, в указанията напълно липсва. Няма я, без майтап. Толкова дълги указания, толкова много числа, а онова, по което човек да може да си сметни парите, които ще получи, не е написано.

Защо е така, аз не знам. Сигурно, за да ни направи по-умни. За да може фермерът да вземе калкулатор и малко да се поблъска – като има еди колко си декари или крави и ги раздели на получената сума, да види каква аджеба му е ставката.

А всъщност може и още по-лесно да стане. Защото второто число е сумата, сборът от общо три плащания извършени по тази помощ тази година. И това, което трябва да направи объркания бенефициер или бенефициент, е да извади от второто число първото, за да получи ставката. Това е то. Просто като боб.

Да припомним, че на 28 септември се извърши на практика третото плащане по украинската помощ.

Първият превод бе към края на април и общият бюджет бе 213 милиона лева.

Тогава ставките бяха тези (виж всички ставки ТУК):

Обаче останаха пари и служебното министерство обяви допълнителен прием, за да дораздаде субсидии – млечните крави под селекция получиха допълнителни 18 лева, ябълките и сливите бяха плюс 280 лв./ха. Доплащането беше извършено към края на юли (виж всички ставки от второто плащане ТУК)

Сега виждате ли, че всъщност първото число в ставките от последната украинска помощ е именно получените две плащания в първата половина на година.

За да разберем каква е ставката за една млечна крава под селекция трябва да извадим от 476,16 лв. 248 лева и тогава ще получим 228,16 лв. за крава. Ето това е липсващото число, на базата на което е извършено плащането вчера.

Малките фермери са получили в пълен размер украинската помощ, защото не са достигнали тавана от 250 000 евро. Таванът по тази помощ обаче не е година за година. Ако миналата година някой е достигнал 250 000 евро, то тази година ще получи нула лева. Ако е бил на 200 000 евро през 2022 г., тази година има право на още 50 000 и нито едно евро повече.

Миналата година бюджетът отново бе 426 милиона лева, а помощта бе раздадена кажи-речи наведнъж и то отново на 28 септември. (Ставките от 2022 г. можат да се видят ТУК) Тогава обаче таванът на плащанията беше много нисък – 62 000 евро. По-късно през 2022 г. той стана по-висок и някои производители получиха доплащане, съобразно новия таван.

В меморандума, който бе подписан от правителството и Инициативния комитет на протеста , в т. 4 залегна искането за отпадане на тавана. Известно е, че малко над 100 стопанства са го надхвърлили.

Това, което бе записано в меморандума, е изпълнено наполовина – правителството излезе с решение на 27 септември да отпадне максималната сума на подпомагане. Втората част от обещанието все още е в чакалнята. А тя е премиерът акад. Денков да преговаря с председателя на ЕК г-жа фон дер Лайен, за да може таванът от 250 000 евро да изчезне. Когато това се случи, въпросните около 100 стопанства ще получат доплащане.

Leave a Comment