Прогноза: След влизането на Украйна в ЕС земеделските субсидии ще намалеят с 20%

След приемането си в ЕС Украйна ще има право да получи около 186 милиарда евро в рамките на седем години и много от настоящите страни членки за първи път биха се превърнали в нетни вносители в общия бюджет, става ясно от вътрешни оценки на съюза, пише в. „Файненшъл таймс“, цитиран от БТА.

Представители на ЕС са направили това лято оценка на потенциалните финансови последици от разширяването – видяно от британския всекидневник проучване, което е използвало правилата от настоящия бюджет на съюза за периода 2021-2027 година. Служителите приложили тези правила към бюджета на един хипотетично разширен съюз, в който са били включени Украйна, Молдова, Грузия и шест страни от Западните Балкани.

В проучването ясно се посочва, че въздействието на Украйна върху режима на земеделските субсидии в ЕС би било най-значително. Украйна би се превърнала в най-големия получател на субсидии в блока със своите 41,1 милиона хектара обработвана земеделска площ, измествайки Франция на второ място. Това би означавало, че плащанията за настоящите бенефициенти ще намалеят с 20,3% на хектар земеделска земя, отговаряща на условията за подпомагане.

Въпреки че процесът на разширяване вероятно ще отнеме повече от десетилетие и ще наложи сериозни реформи на съществуващите бюджетни разпоредби, очакваният мащаб на промените решително ще промени финансовия баланс в блока, коментира вестникът.“Всички държави членки ще трябва да плащат повече в бюджета на ЕС и да получават по-малко от него; много държави членки, които понастоящем са нетни получатели, ще станат нетни платци“, се казва в заключението на документа, изготвен от секретариата на Съвета на ЕС.

Leave a Comment