Запознайте се с фермерите, които контролират в парламента парите за земеделие

Евродепутати, обвързани със селско стопанство, не са съгласни със закона за пестицидите

Франк Богович прекарва 16 години в продажба на пестициди. Сега той води обвинението в Брюксел срещу генералния план на ЕС за отвикване на фермерите от продуктите за растителна защита.

60-годишният европейски депутат живее в Козянския парк – гореща точка на биоразнообразието в източна Словения, която е защитена от законодателството на ЕС – и притежава ябълкова градина в покрайнините му, разказва Политико.

Но Богович, който представлява дясноцентристката Европейска народна партия, също е един от ключовите депутати в Европейския парламент, отговорен за изменението на силно оспорвания законопроект за намаляване на пестицидите, който има за цел да ограничи с 50% употребата на токсични агрохимикали до края на десетилетието, като същевременно насърчава приемане на по-безопасни, нехимически алтернативи.

Сред 48-те депутати от влиятелната комисия по земеделие на ЕС Богович не е изключение. Единадесет от неговите членове – включително колегите му от ЕНП Симоне Шмитбауер и Ярослав Калиновски – са обявили земеделието за външна дейност, според отчет на организацията за наблюдение на отчетността „Прозрачност без граници“. Сред тях е французинът Жереми Десерл от либералната Обнови Европа, който отглежда крави за месо. Биологичните фермери Беноа Бито и Мартин Хойслинг представляват Зелените в комисията.

В действителност броят на фермерите в комисията по земеделие, която контролира бюджета на ЕС за помощи за земеделие в размер на 387 милиарда евро, е по-голям. Ани Шрайер-Пирик от ЕНП например е прехвърлила управлението на своята свинеферма в Холандия на сина и снаха си. А заместник-членът на комисията Ян Хуитема, холандски евродепутат от Обнови Европа, е партньор в говедовъдна ферма с баща си.

Силното представителство на фермерите в комисията представлява бариера пред Европейската комисия, която иска да постави по-голям акцент върху устойчивостта на околната среда и интересите на потребителите като част от своята политическа програма „От фермата до трапезата“.

„Комисията просто е пълна с фермери“, каза Николас Айоса от „Прозрачност без граници“. Въпреки че такива конфликти на интереси възникват другаде, комисията по земеделие е била „най-последователният“ случай на подобно свръхпредставяне през годините, каза той.

Членовете на Европейския парламент (ЕП) от комисията по земеделие също олицетворяват разрива около бъдещето на земеделието. Богович твърдо се противопостави на закона за намаляване на пестицидите, докато Зелените като Сара Винер – телевизионен оператор и ресторантьор, която има интерес в био-то, настояват за по-амбициозни цели .

Законопроектът за намаляване на пестицидите отива на гласуване в комисията по земеделие в понеделник, преди гласуването в комисията по околна среда на 24 октомври. Винер, която участва и в двете комисии, е докладчик или водещ законодател по досието.

„Един проблем, който често виждаме в комисията AGRI, е, че членовете ѝ само се преструват, че представляват интересите на дребните фермери“, каза Винер пред Политико. В действителност фокусът беше върху „нуждите на селскостопанската индустрия и големите земевладелци“ — в ущърб на дребните фермери, които управляват повече от три четвърти от фермите в ЕС.

Богович описва себе си като селскостопански инженер с твърди мнения. „Продавах пестициди като предприемач в Словения между 1990 и 2006 г.“, каза той в интервю. „Знам всичко, което се случи през последните 40 години.

Той казва, че законът за намаляване на пестицидите, срещу който се бори, може да съсипе фермери като братовчед на жена му, който няма да може да пръска пестициди овощните си градини, тъй като те се намират в защитения парк. Богович има по-голям късмет — неговите ябълкови дървета растат точно извън границите на парка.

„Това наистина е катастрофа за селското стопанство“, каза Богович, позовавайки се на първоначалното предложение, представено от Европейската комисия през юни 2022 г. „В Словения това означава, че пестицидите не могат да се използват върху една трета от лозята и една трета от овощните градини … Регламентът, както беше внесен, е самоубийство за много фермери.

Пестицидите помагат на фермерите да убиват нежелани насекоми, болести по растенията и плевели и са доходоносен бизнес на стойност над 12 милиарда евро годишно в ЕС. Но също така са и токсични.

Достъп до индустрията

Богович вече не работи като търговец на пестициди, но химическата индустрия не му е непозната.

Нов анализ на публични архиви от разследващо издание Десмог разкрива, че словенският евродепутат се е срещал с индустриални групи и частни компании 48 пъти между януари 2020 г. и юли 2023 г. През същия период той се е срещал само пет пъти с неправителствени групи, представляващи обществени интереси.

Само относно закона за намаляване на пестицидите Богович проведе 13 срещи с индустрията през този период, в сравнение с три срещи само с две неправителствени организации.

Моделът отразява по-широка тенденция от анализа на DeSmog на срещите, проведени от Богович и петима други депутати от ЕНП, които са били в челните редици на усилията за спиране на селскостопанските реформи: Норберт Линс, Кристин Шнайдер, Херберт Дорфман, Ан Сандер и Александър Бернхубер. Анализът включва разкрития от срещи, подадени от евродепутатите преди 25 септември тази година.

Все пак словенският законодател отрича да получава поръчки от индустриални групи: „Аз съм фермер и … аз съм селскостопански инженер и имам собствено мнение. Наистина не се нуждая от тяхното мнение по този въпрос. Имам своя собствена ясна представа какво е възможно и какво не е възможно в селското стопанство.“

Leave a Comment