Втората война даде лек тласък на международните цени на зърното

Анализ на Асоциацията на европейските търговци на зърно показа спад в производството на пшеница, царевица и ечемик на Стария континент

Цените на зърното започнаха седмицата с повишение. И пшеницата, и царевицата поскъпнаха в началото на търговията. Цените на рапицата растат още по-бързо, защото следват пазарите на масло нагоре. Геополитическото напрежение не остава без последствия, обобщава немското издание agrarheute.

След войната в Черно море, войната в Близкия изток сега допълнително изостря търговията. Пазарите на зърно и маслодайни семена реагират нервно след драматичните събития от уикенда. Най-засегнат от новата криза обаче е суровият петрол, където цените паднаха рязко предната седмица. Сега също толкова стръмно тръгнаха нагоре, но последните данни сочат успокояване на пазара.

Цените на зърното завършиха миналата седмица на червено поради силната конкуренция от руската пшеница и бразилската царевица, както и доста слабото международно и европейско търсене . 

В понеделник търговията на Matif за пшеница започна с повишение от 3 евро до 238 евро за тон. Цените на царевицата се покачиха с 1,50 евро до 206 евро за тон, а рапицата се повиши със суровото масло с почти 6 евро до 432 евро за тон. 

Във Франция жътвата на царевица напредва бавно, отчитат анализатори от Agritel. Според FranceAgriMer 27% от реколтата е била събрана до 2 октомври. Цените на царевицата все още са под натиск от продължаващите европейски реколти и приключиха миналата седмица с ново дъно за ноемврийския договор на Euronext от едва 204,75 евро/т.

Американският пазар също приключи миналата седмица на червено, но в понеделник отново се покачи, особено при пшеницата, но също и при царевицата и соята. Международната конкуренция в Бразилия остава ожесточена, с рекордни данни за износ както на царевица, така и на соя отново миналия месец. 

Тежката конкуренция на Черно море също многократно тласка целия световен пазар на червено, твърдят анализатори. Трудните условия за сеитба в Украйна и намаленият производствен потенциал в Аржентина обаче се следят отблизо от много търговци и анализатори. 

Австралийското бюро по метеорология предупреди в петък за риска от значителен спад в селскостопанското производство в страната след най-сухия септември в историята. 

Прогнозите за реколтата за пшеница, царевица и соя, които ще бъдат публикувани днес от USDA, могат да осигурят нов тласък на пазара. Зърнената борса в Росарио оценява реколтата от пшеница в Аржентина на 15 милиона тона, но изрази сериозни опасения относно липсата на дъжд.

Асоциацията на европейските търговци на зърно (Coceral) оцени европейската зърнена реколта в четвъртата си прогноза в края на миналата седмица в ЕС-27+Великобритания на 289,8 милиона тона. Това е значително намаление от 296,7 милиона тона в прогнозата през юни и е приблизително в съответствие с реколтата от 2022 г. от 290,1 милиона тона. 

Основната причина за ревизията надолу е, че ранната суша в северната половина на ЕС имаше по-голямо въздействие от очакваното по-рано. Прогнозите за реколтата бяха значително намалени за Германия, България, Дания, Швеция, Финландия и Латвия. 

Производството на пшеница (с изключение на твърдата ) се очаква да бъде 141,0 милиона тона при 142,4 милиона тона в последната прогноза и от 143,6 милиона тона през 2022 г. Производството на ечемик в ЕС-27+ Обединеното кралство се очаква да достигне 54,7 милиона тона през 2023 г. в сравнение с предишната прогноза от 56,6 милиона тона и 58,6 милиона тона през 2022 г. 

Реколтата от царевица сега се очаква да бъде 60,8 млн. тона при предишна прогноза за 61,3 млн. тона. Предходната реколта обаче е едва 52,7 млн. тона. По-големи реколти от царевица се очакват за Франция , Германия , Италия, Унгария, Румъния и България, след като реколтата през 2022 г. беше засегната от тежка суша и жега. 

Leave a Comment