Пчеларят Николай Гайдов: Не искаме пари, искаме държава на границите!

Китайски и украински пчелен мед влизат у нас като у дома си през други страни, 37 български предприятия за преработка работят с вносна продукция

Николай Гайдов Архивна снимка на Агро Пловдив

Протестът на „Български свободни пчелари“, обявен за днес пред земеделското министерство, няма да бъде подкрепен от повечето организации в сектора, които изразиха недоволството си през септември.

Именно той обаче стана повод министерството да си припомни, че още през месец март тази година накара пчелари и стопани на оранжерийни малини и ягоди да подадат заявления за подпомогане по мярка 22.1 от ПРСР 2014-2020 г. – прочети ТУК. Тогава производителите на слънчоглед не бяха включени.

„От министерството сякаш не могат да ни разберат. Ние по принцип не протестираме за пари. Ние искаме да има държава на границите ни“, коментира Николай Гайдов, председател на пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899“. (Сдружението не участва в днешния протест – б.р.)

Той каза, че заради неконтролирания внос на пчелен мед, предимно от Украйна и Китай, секторът е толкова зле, колкото никога досега. В складовете на пчеларите има сигурно вече към 20 хиляди тона непродаден мед, според него.

Николай Гайдов е сигурен, че украински и китайски мед влизат у нас през други държави, а българските преработватели го купуват, защото е на изключително ниски цени.

Преработвателните предприятия у нас са 37 и капацитетът им е такъв, че могат да преработят меда на цял Китай, каза председателят на „Акация 1899“.

Той призна, че целият пчеларски бранш се чувства засегнат от лабораторните анализи на Българската агенция по безопасност на храните (прочети ТУК), за които Агро Пловдив написа на 5 октомври, като цитира отговор на министър Кирил Вътев до парламента.

Според изследванията на агенцията, от 14 проби пчелен мед, взети от търговската мрежа на дребно, 12 проби са с добри показатели и са стока на преработвателни предприятия. А за две – на земеделски производители, отчита, че медът е фалшив. Тогава Николай Гайдов припомни, че на пазарите, откъдето вероятно БАБХ е взела пробите, е пълно със „земеделски производители“, който всъщност са търговци, закупили Бог знай какво и откъде.

Проблемът с неизкупуването на български пчелен мед започна още през 2022 г., но през септември тази година удари дъното. В момента килограм биологичен пчелен мед се купува от преработвателите за 4,20 лв., а конвенционалният за 3,80 лв. Тези цени са доста по-ниски от миналогодишните и илюстрират нежеланието на фирмите, пакетиращи мед, да търсят продукция от българските пчелари.

Относно изплатената вчера помощ по подмярка 22.1 Николай Гайдов каза, че тя е като „шепа водичка, за да си измиеш лицето“. Очакваната държавна помощ де минимис, обещана от кирил Вътев по време на пчеларския протест на 20 септември също ще е ниска – около 4-5 лева на пчелно семейство.

Leave a Comment