АгроХъб.БГ откри своята втора демо точка в лозаро-винарското стопанство на АУ

Умно поливане и хранене, правилна растителна защита, сателитно наблюдение на лозята – това могат фермерите да наблюдават в действие при университетския лозов масив

След първата демо точка в Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив, днес АгроХъб.БГ откри втора демострационна точка в учебно-опитното стопанство с лозя и винарна на Аграрния университет край с. Брестник.

Светлана Боянова, ръководител на агрохъба, привества домакините в лицето на ректора проф. Христина Янчева с думите, че е щастлива Аграрен университет – Пловдив да е част от АгроХъб.БГ, който от своя страна е включен в европейската мрежа на хъбовете.

Светлана Боянова

Участието на високотехнологични фирми и научни и образователни центрове в хъба ще даде възможност на земеделските стопани да видят в действие модерни и удобни системи, които могат да се приложат в производство, да бъдат обучени да работят с тях, да получат консултации от специалисти, а също така и чисто финансови напътствия, ако решат да инвестират в бъдещето.

Светлана Боянова каза, че се надява проектът AgroDigiRisе, с който е създаден цифровият иновационен хъб АгроХъб.БГ, да бъде полезен за фермерите, така че след три години, когато срокът за прилагането му приключи, именно те да поискат изпълнението да бъде удължено с четири години. Тя обеща самият хъб да създаде свой иновативен продукт, който да представи.

Проф.д-р Христина Янчева

Ректорът проф. Христина Янчева похвали университетския лозов масив, който е уникален с 400-те вида грозде, които се отглеждат в него. А също така и с винарската изба, носител на награди за виното, което създава.

Експертите от трите технологични компании, участници в АгроХъб.БГ – Бивайн, ТехноЛогика и ОНДО Солюшънс – разказаха за участието си в проекта.

Представителите на технологичните фирми

Бивайн анализира данни от метеорологична станция, на базата на които прогнозира с голяма вероятност опасността от болести и сигнализира за провеждане на растителна защита. Освен това създава дигитална база данни за всеки сорт.

Ивайло Енев от Ондо солюшънс каза, че е бил изключително впечатлен и очарован от системата за напояване на лозовия масив. Тя е била създадена през 70-те години на миналия век от държавно предприятие, базирано в Пазарджик. Уникално е, че поливната система е работеща вече почти 50 години. От Ондо солюшънс са сменили само клапани и други дребни елементи. Фирмата участва с филтрация на поливната вода и е инсталирала хранителен възел.

ТехноЛогика ще се занимава със сателитно наблюдение на лозята, с което се проследяват фенологичните фази на растенията.

От страна на Аграрния университет в демо проекта участват доц. Боян Сталев от катедра „Лозарство“ и инж. Ламбрин Топузлиев, който е главният технолог на винарската изба.

Доц. Сталев обясни на място предимствата на програмата, която сигнализира за провеждане на растителна защита

Leave a Comment