Разрешаването на глифозата за още 10 години не е сигурно

Решението за бъдещето на хербицида в ЕС трябва да бъде взето до 14 декември

Държавите-членки гласуваха вчера в Постоянния комитет по растенията, животните, храните и фуражите (SCOPAFF) предложението на Европейската комисия да поднови за 10 години употребата на глифозат. Не беше постигнато необходимото мнозинство за приемане (или отхвърляне) на предложението. В резултат на това предложението, което се основава на становище , дадено от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), ще бъде представено на Апелативния комитет. Очаква се комитетът да обсъди и гласува предложението на Комисията през първата половина на ноември. Решение за подновяване на глифозат трябва да бъде взето до 14 декември 2023 г., тъй като текущото одобрение изтича на 15 декември 2023 г.

Американската химическа компания Монсанто създаде глифозат, смес от органичното фосфорно съединение с други вещества, за да унищожи плевелите.

За пръв път Раундъп е използван през 1974 г.

Земеделските производители по целия свят продължават да пръскат нивите си с хербицида, за да унищожат зелените плевели, преди културата да бъде засята. Химическото пръскане също възпрепятства растежа на плевелите, които могат да изместят културите, докато растат. 

Пестициди , съдържащи глифозат, сега се произвеждат от няколко десетки химически компании по целия свят. Германската Bayer AG придоби Монсанто, включително нейния най-продаван продукт Раундъп, през 2018 г. и поддържа „водеща позиция“ на пазара на хербициди, каза прессекретарят на Bayer Utz Klages пред Дойче веле.

Унищожаването на плевели върху селскостопански полета лишава насекомите от тяхното местообитание. Това от своя страна лишава птиците от храна.

„Хербицидът унищожава хранителната основа за животните“, каза Йорн Вограм, ръководител на отдела за пестициди към Федералната агенция по околна среда на Германия, пред DW. По този начин

глифозатът, заедно с други пестициди, заплашва биоразнообразието.

Според проучвания спрейовете на базата на глифозат могат също да променят генетичния материал и да повлияят на нервната система при животни и хора. 

Тъй като токсинът се разпространява във въздуха, когато се пръска върху полета, той замърсява широко – от повърхностни и подземни води до селскостопанска продукция. Следи от него са открити в човешката урина и кърмата.

Пестицидите, съдържащи глифозат, се пръскат в големи количества при производството на соя. Монсанто е създал генетично модифицирани соеви семена, за да бъдат устойчиви на Раундъп. Последиците за здравето включват по-висок риск от рак във фермерските общности.

„Можем да видим много ясно, че хората се разболяват от глифозат“, каза Медардо Авила Васкес, лекар в Университетската болница по майчинство и неонатология в Кордоба, Аржентина. „В някои селски райони те са три пъти по-податливи към рак“, добави съавторът на проучвания за въздействието на глифозата върху здравето върху земеделското население. 

Изследователят на рака Luoping Zhang от университета в Бъркли в Калифорния е оценил връзката между глифозат и видове лимфоми, включително неходжкинов лимфом.

„Хората, изложени на глифозат или базирани на глифозат хербициди, имат 41% по-висок риск от развитие на неходжкинов лимфом“, каза Джан пред DW. 

Други независими изследвания показват, че глифозатът

може да увреди нервната система, което води до болестта на Паркинсон. 

Как реагират агенцията за изследване на рака и регулаторните органи? 

През 2015 г. Международната агенция за изследване на рака заключи, въз основа на независими и публикувани проучвания, че глифозатът вероятно е канцерогенен .

Въпреки това националните органи, отговорни за одобряването на глифозат, разчитат почти изключително на изследвания, предоставени от производителите на пестициди. Тези изследвания не са публични, не са независимо проверени и са критикувани от учени.

За разлика от това, Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) публикува оценка през юли, в която се посочва, че не може да идентифицира „критични области на безпокойство“ относно въздействието на глифозата върху здравето на хората, животните и околната среда. Въпреки че призна, че не може да направи цялостна оценка поради „пропуски в данните“, той препоръча глифозатът да бъде разгледан за повторно разрешаване на ЕС .

Leave a Comment