Пловдив празнува Деня на мавруда уикенда

За четвърта поредна година Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) организира от края на месец септември и през октомври 2023 г. Международен ден на мавруда. Ежегодното винено събитие допринася за популяризирането на българското вино и винения туризъм сред местни и чуждестранни потребители.

Какво да очакваме?

Тази година Международният ден на мавруда се празнува у нас с цели четири двудневни градски винени фестивала в София, Велико Търново, Варна и Пловдив.

Последният за 2023 г. фестивал –  Urban Wine Fest – Пловдив 2023, ще се състои този уикенд – 21 и 22 октомври, в центъра на Пловдив, надлеза над ул. Гладстон. 

Винени любители от Пловдив и гости на града ще могат да се запознаят с над 40 вина местни сортове, представени от винени експерти и ще могат да се насладят на вкусна улична храна на Бар Самар на колела, Regi’s Street Food на Шеф Бадев и Vino & Tapas. За истинското празнично настроение ще допринесат вълшебните звуци на Духов оркестър Пловдив и подбраната музика от DJ Manev.

За събитията организаторите са подбрали представителна селекция от вина, които ще се предлагат активно на посетителите под формата на дегустационни сетове, на чаша или на бутилка. 

Основният подбор от вина за четирите фестивала включва 36 етикета на 34 винарски изби от всички винени региони на България: пенливи вина, бели, розе, оранжеви, червени. Някои от тях са биологични или натурални. Особено интересно е, че ще могат да се опитат вина от 17 български сорта!

Във всеки от фестивалите към основната селекция ще се включат и по 5 вина от регионални изби и така общо на всяко от събитията винените любители ще имат възможност да дегустират 41 вина. 

Входът е свободен, а консумацията и дегустациите се заплащат на място в брой или с карта.

На 21 октомври Градски винен фестивал Пловдив 2023 очаква посетителите от 12:00 до 21:00 ч., а на 22 октомври – от 11:00 до 18:00 ч.

Urban Wine Fest Пловдив 2023 е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на Министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието и Община Пловдив. Събитието се финансира от “Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.

Leave a Comment