Сърбия се договори с Китай да изнася пчелен мед и вино

Споразумението за свободна търговия между двете страни е в момент, когато ЕС се опитва да ограничи вноса от азиатската държава

Сърбия и Китай подписаха споразумение за свободна търговия във вторник, сближавайки двете страни в момент, когато голяма част от Европа се стреми да „намали риска“ в търговските връзки с Китай.

китайски небостъргач

Сръбският президент Александър Вучич, който присъства на Форума за международно сътрудничество „Един пояс, един път“ в Пекин във вторник, каза пред репортери в Пекин, че споразумението е „голяма крачка напред“ за Сърбия, съобщи „Политико“.

„Благодарен съм на президента Си Дзинпин за значението, което придава на Сърбия“, написа Вучич в Instagram .

Сръбският лидер каза, че се надява споразумението да влезе в сила до май или юни следващата година.

Това е четвъртата сделка за свободна търговия, която Китай сключва с европейска страна, след Швейцария, Исландия и Грузия.

Въпреки че подробностите на споразумението не са оповестени публично, то ще облагодетелства особено сръбските производители на мед, каза Вучич , както и винопроизводителите в страната.

Това идва в момент, когато Европейският съюз, който няма споразумение за свободна търговия с Пекин, се стреми да „намали риска“ от Китай и да разгърне повече от търговския си арсенал срещу това, което вижда като нечестни търговски практики на Китай.

Според китайските държавни медии президентът Си Дзинпин нарече Сърбия „железен приятел“ на Китай.

Двете страни подписаха и редица търговски споразумения с китайски компании за изграждане на инфраструктура в Сърбия, включително високоскоростна магистрала.

Leave a Comment