Животновъди искат плащане до петък, иначе през уикенда протести и клане на добитък на пътя

Част от представителите на организации заговориха за оставка на земеделския министър

Представителите на 5 животновъдни организации предупредиха днес на пресконференция, че България е напът да остане без млечни животни и млечна суровина заради намалени и забавени плащания от страна на земеделските власти. Те поискаха обещаните субсидии до този петък, включително. В противен случай, по думите на Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди, животновъдите ще излязат на протест в деня на изборите.

Цанко Цанев, представител на Асоциация на земеделски производители, допълни, че негови колеги от централна България пък смятали в знак на протест тази събота и неделя да колят животни на шосетата.

Някои от участниците в пресконференцията поискаха оставката на министър Кирил Вътев.

Към гласа на животновъдите се присъединиха за подкрепа организациите, ръководени от Велин Георгиев – председател на малцина оранжерийни производители, и Цветан Цеков от камара „Плодове и зеленчуци“.

Те обвиниха министъра на земеделието, че не спазва текстовете в подписания на 20 септември Меморандум между Инициативния комитет на протестиращите земеделци, премиера Николай Денков, финансовия министър Асен Василев и земеделския Кирил Вътев.

Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ), каза че около 100 големи животновъдни ферми не са получили компенсаторни плащания заради войната в Украйна. „Те (фермите) са гръбнакът на българското млечно животновъдство“, уточни Зоров.

Председателят на НСГБ всъщност говореше за това, че не е отпаднал таванът за тази помощ, който е 250 000 евро на стопанство. Това искане фигурираше в меморандума. Сумата от четвърт милион евро е обща за двете години – 2022 и 2023 г., и по-големите стопанства, в това число оранжерии и трайни насаждения, я достигнаха още миналата година. Процедурата по отпадане на тавана вече е започнала, тъй като правителството отправи искане до еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски миналата седмица. Вчера от пресцентъра на МЗХ съобщиха, че между Кирил Вътев и Войчеховски е проведен разговор по тази тема, а резултатът от него предстои да видим.

„Всеки ден клането на животни нараства“, предупредиха участниците в пресконференцията и допълниха, че кланиците „не могат да смогнат да колят“.

Млечните животновъди се оплакаха, че разходите им са по-високи от приходите. Зоров изчисли годишните разходи за една крава на около 10 000 лв., от които към 7300 лв. за изхранване. Приходите при годишен добив от 6 тона мляко (изкупено на 1 лев/литър) плюс субсидии според председателя на НСГБ не могат да достигнат сумата на разходите още повече, че обвързаното подпомагане е по-ниско спрямо предишния програмен период.

Животновъдите се обявиха против модуларните ставки за изплащане на обвързаната подкрепа. Тези ставки са според броя на животните в една ферма. За първите 150 крави ставката е по-висока, а за следващите е с малко над 20% по-ниска.

Припомняме, че Кирил Вътев също поиска отпадане на модуларните ставки, но депутатите от земеделската комисия в Народното събрание избраха да защитят малките и средни животновъди и се обявиха за запазване на двете ставки.

Димитър Зоров призова земеделския министър да има смелостта преди да е получил официалното разрешение на ЕК за отпадане на тавана, да се разпореди за изплащане на украинската помощ към тези, които бяха ударили таване и не бяха получили компенации.

Другото искане на недоволните бе отпадане на модуларната ставка.

Намиране на бюджет така че ставката на необвързаното плащане да се увеличи от 40 евро на 190 лева за крава и 350 лв. за бивол, е второто искане.

Автохтонните породи да получават толкова, колкото са получавали досега – третото.

Масово се изтребва животни, които са от генетичния фонд на страната, информира Цанко Цанев, представител на Асоциация на земеделски производители.

Бойко Синапов предупреди, че 50% от млякото у нас е внос, който влиза у нас като сухо мляко.

Той каза: „Да, ще призова и колегите, всички заедно … Да, ние стоим зад това. Искаме оставката на министър Вътев с целия му кабинет.“

Той ни излъга, каза Синапов.

„Да, дадоха ни (субсидии)“, каза Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите. „Подписа се един меморандум, който обаче не е подписан от животновъдния сектор“, обърна внимание тя. „Ние никога не сме говорили де минимис да се дадат на най-малките.“ Според нея е редно таванът по тази помощ в размер от 25 000 евро да се получи от всички животновъди, не само от малките.

Пенка Георгиева от Съюза на животновъдите заяви, че напълно подкрепя искането за оставка на земеделския министър. Тя смята, че в земеделското министерство работят абсолютно некомпетентни хора, които не знаят как оцелява браншът.

Leave a Comment